Anii de stres din CV – HPDI

Anii de stres din CV

“Buna ziua! Sunt cel mai bun candidat pentru postul dumneavoastra. Nu, nu am experienta, dar am foarte multa energie si sunt dispus sa raspund la telefon si e-mail si dupa orele de program.”stress

Asa mi-am inceput eu “cariera” si probabil si tu. Era dificil sa ai experienta, asa ca puneai la bataie tot timpul tau liber. Voiai sa excelezi, voiai sa fii mai bun decat colegul de birou cu mai multi ani in CV. Iti aminteai de anii in care mama te intreba cat au luat ceilalti la test si de ce nu ai luat si tu la fel de mult. Si asa ajungi sa pui totul pentru cariera in devenire. Asa se intampla sa te trezesti intr-o bucla atemporara in care numai fizic faci diferenta. Numai fizic nu esti la birou. Numai fizic esti in familie si alaturi de prieteni. Altfel, tu esti cu gandul la dosarul ala si la termene limita. Ai alerte pe telefon care te anunta cand ai primit un e-mail, dar esti si atent la sarcinile pe care le primesti de la alti colegi. „Ei, hai ca nu am nimic interesant de facut. Pot sa ma ocup de asta acum.”

Si nu e nimic rau in asta. Ai ales sa prioritizezi cariera in fata a orice altceva. Acolo ai vrut tu sa excelezi. Ceea ce este perfect. Te inteleg de minune. Asa am facut si eu mult timp pana cand am inceput sa ma detasez. Nu a fost usor pentru ca in permanenta imi faceam mustrari de constiinta. A trebuit sa lucrez foarte mult cu mine. Cum am ajuns sa fac schimbarea? S-a intamplat ca in urma unor analize medicale sa aflu ca, desi nu am avut nicio boala vreodata, sufar de tot felul de afectiuni din cauza ca sistemul meu imunitar era la pamant. Si medicul m-a intrebat: “Ai un serviciu stresant?” Nu as spune chiar asa, doar ca obisnuiam sa ma trezesc in miez de noapte sa caut dosare prin casa.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu de fiecare data suntem constienti de stresul si sarcinile care ne afecteaza mai ales la nivel de subconstient. 40% dintre angajati spun ca sunt foarte stresati. Iar 75% considera ca sunt mai solicitati decat cei din generatia anterioara. Aceasta este directia clara in care merge generatia noastra. Dupa ce am primit diagnosticul de la medic, am inceput sa mai citesc despre subiect si am aflat ca exista o legatura directa intre nivelul de stres si sistemul imunitar. In corpul nostru se produc o serie de schimbari in momentul in care cortizolul ajunge sa domine reactiile chimice din interior. Nu asteptati sa primiti un diagnostic definitiv pana cand sa va dati seama ca ati ajuns la acel punct in care va permiteti luxul de a va relaxa. La fel ca orice obicei dobandit de-a lungul timpului, va fi dificil. Vei fi tentat sa citesti e-mail-uri dupa 6 seara, vei lucra in week-end, vei lasa totul deoparte pentru planul tau de cariera. Dar dupa un timp, vei putea sa mai atenuezi din intensitate.

Specialistii recomanda sa ne rezervam o ora pe zi pentru exercitii de relaxare, sa gandim pozitiv si sa ne schimbam comportamentul fata de factorii stresanti. Daca prima recomandare este mai usor de aplicat, ultimele doua sunt printre cele mai dificile. Asta pentru ca implica o schimbare decisiva in modul in care privim lucrurile din jurul nostru si mesajul pe care il transmitem creierului.

Pana la urma este vorba despre viitorul tau. Tu esti cel care trebuie sa faca o alegere: o cariera plina de stres sau una in care alegi tu cand sa fii stresat? Niciuna dintre variante nu este gresita. Este pur si simplu alegerea ta.

semnatura articol alexandra

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz: Academia First Time Manager, Atunci când "manager" înseamnă mai mult decât un titlu