Rezilienta: o stare a schimbarii – HPDI

Rezilienta: o stare a schimbarii

Rezilienta se traduce prin capacitatea de a intelege reactiile noastre si a celor din jur cu privire la schimbare, dar si abilitatea de a recunoaste un nivel ridicat al stresului si intreprinderea de actiuni concrete pentru a-l reduce.

Astfel, pentru a crea cea mai solida baza a rezilientei emotionale trebuie sa luam in calcul 2 factori interni: constientizarea si capacitatea de a reduce stresul. Constientizarea este importanta pentru ca pe masura ce intelegem mai bine modul in care noi si cei din jurul reactionam la schimbare, vom incepe sa intelegem comportamentele plasandu-le intr-un context. Abilitatea de a reduce stresul pentru noi insine (mai degraba decat sa asteptam pe altcineva sa o faca) este importanta deoarece schimbarea este adesea insotita de stres care ne poate afecta atat in plan personal, cat si profesional.

Am adunat mai jos cateva principii ale rezilientei care ne pot fi utile atunci cand avem parte de situatii stresante sau schimbari majore in viata noastra:

  • Sa privim evenimentele rele ca fiind doar temporare, situationale
  • Sa nu permitem esecurilor sa afecteze zonele necorelate din viata noastra, sa privim esecurile de sine statatoare si sa nu le generalizam
  • Sa nu ne invinuim atunci cand trecem prin momente grele, sa ii includem pe ceilalti sau circumstantele ca fiind parte a probemei
  • Sa sporim increderea in noi prin competitia cu propria noastra persoana, nu cu ceilalti
  • Sa ne concentram mereu pe ceea ce putem face si nu ceea ce nu putem realiza
  • Sa mentinem relatii cat mai sanatoase si autentice cu cei din jur
  • Sa dormim bine, regulat si, de preferinta, la ore fixe
  • Sa gasim mecanismele noastre personale de lupta impotriva stresului, fie ca sunt activitati in aer liber, timp cu noi, meditatie sau sport
  • Sa ne gasim scopul nostru intern si real pentru care sa luptam, si pentru care sa traim. Si aici nu ma refer la scopul pe care ni-l zic apropiatii, societatea sau angajatorul, ci menirea noastra, ceea ce ne face sa traim. Si sa privim mereu spre scopul final si spre viitor (un mic secret, viitorul il putem privi metaforic, cu ajutorul privirii si creierului nostru, in drepta sus)

Atat stresul, cat si rezilienta sunt doua dimensiuni ale noastre interne, la care noi avem acces, si pe care le putem schimba doar noi. Este o optiune personala. Toti avem aceasta abilitate, insa nu am fost invatati sa o dezvoltam. Prin urmare folosim predominat comportamentele pe care le stim. In situatii grele, care este cel mai rau lucru care mi se poate intampla?

Iar dupa ce raspundem la acesta simpla intrebare,  am putea sa ne gandim daca:

  • Sunt cat se poate pregatit pentru ceea ce urmeaza?
  • Pot doar sa-i ascult pe cei din jur si sa privesc situatia din afara, la modul obiectiv?

Desigur, toate aceste lucruri sunt o mica provocare pentru fiecare dintre noi. Mai mult decat atat, disciplina noastra pentru a le utiliza cat mai des, poate sa esueze in perioade aglomerate. Insa daca nu am esua, cum am putea sa invatam?

Te provoc astazi sa fii constient si prezent, sa scrii pe foaie macar 2 lucruri pe care le poti schimba pentru a fi rezilient sau 2 principii ale unei persoane reziliente care te pot ajuta sa faci fata unei schimbari. Ulterior poti sa iti faci un plan de actiune si sa iti dai singur START!

 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație