Programul de lucru ideal este determinat de ceasul biologic – HPDI

Programul de lucru ideal este determinat de ceasul biologic

Programul ideal este determinat de ritmul biologicOamenii au un ceas intern foarte bine definit, care modeleaza nivelurile noastre de energie pe tot parcursul zilei: bioritmul nostru, care este adesea mentionat ca ritm circadian, deoarece tinde sa fie foarte precis. De multe ori, cand se trece la ora de vara sau de iarna, cand pierdem o noapte sau schimbam fusul orar, avem probleme cu somnul sau resimtim diverse tulburari fizice. In toate aceste modificari este afectat ritmul circadian, ceasul natural al organismului care ne ajuta sa ne adaptam la ciclul noapte-zi. Te-ai gandit vreodata ce implicatii importante are acest flux pentru angajatii tai?

Desi managerii se asteapta ca angajatii lor sa aiba performante pe tot parcursul zilei, aceasta este o asteptare nerealista. Intr-adevar, toti ne dorim sa avem rezultate foarte bune la orice ora, insa bioritmul nostru nu se va alinia mereu cu aceasta dorinta.
In medie, angajatii ajung la cotele maxime de vigilenta si energie la cateva ore de la inceperea programului de lucru si aceasta perioada nu dureaza mult. La scurt timp dupa masa de pranz, aceste niveluri incep sa scada, pana la un minimum in jur de orele 15:00. De multe ori dam vina pe masa de pranz, dar in realitate aceasta este doar o parte naturala a procesului circadian. Dupa orele 15:00, nivelul de energie tinde sa creasca din nou, pana cand loveste un al doilea punct maxim, in jurul orelor 18:00. Dupa aceasta, se pastreaza un trend descrescator pentru tot restul serii pana pe la ora 03:30 dimineata.

Managerii care doresc sa maximizeze performanta angajatilor ar trebui sa ia serios in considerare acest ritm circadian atunci cand se stabilesc sarcini, termene si asteptari. Acest lucru necesita o viziune realista in ceea ce priveste energia oamenilor, apreciind faptul ca acelasi angajat va fi mai eficient in anumite momente ale zilei decat in altele. In mod similar, angajatul ar trebui sa ia in considerare propriul bioritm in planificarea zilnica a task-urilor. Cele mai importante sarcini ar trebui sa fie efectuate atunci cand oamenii au un nivel maxim de vigilenta (in jurul orelor 13:00-14:00 si 18:00). Cele mai putin importante sarcini ar trebui sa fie programate foarte devreme dimineata, in jurul orei 15:00 sau noaptea tarziu.

Din pacate, de cele mai multe ori procedam foarte gresit. Scriem si raspundem la e-mailuri de-a lungul intregii dimineti pana la pranz . Ne intoarcem de la pranz si am folosit deja cea mai mare parte din prima ora de varf a productivitatii, iar apoi incepem sarcinile importante care necesita atentie si implicare cognitiva profunda, fix la orele 15:00, cand energia noastra are cel mai scazut nivel. Oamenii dependenti de munca tind sa-si ia pauza de masa fix cand nivelul de vigilenta este la cote maxime si continua munca pana seara tarziu chiar si in noapte, pentru a rezolva o sarcina importanta. De ce? Pentru ca dam ascultare ceasului nostru biologic.

Exista, desigur, diferente individuale in ceea ce priveste ritmul circadian. Modelul tipic este intr-adevar foarte frecvent, iar forma generala a curbei descrie aproape pe toata lumea. Cu toate acestea, unii oameni au un ritm diferit. Oamenii denumiti „ciocarlii” (sau persoane matinale) tind sa aiba varfuri si puncte joase ale vigilentei, mai devreme in timpul zilei decat restul persoanelor. La polul opus se situeaza „bufnitele”, ale caror momente de maxima atentie si concentrare apar mai tarziu decat in cazul altor persoane.

Aceste diferente in ritmul circadian prezinta anumite provocari si unele beneficii. Cea mai mare provocare este de a potrivi activitatile zilnice la ritmul biologic al fiecaruia. Constituie o mare greseala ca “o ciocarlie” sa stea pana tarziu sa lucreze sau “o bufnita” sa lucreze dimineata devreme. Astfel de angajat sufera de un nivel scazut al vigilentei sau al energiei , lupta pentru a ramane treaz, chiar daca sarcina pe care o are este foarte importanta si doreste sa se implice cu adevarat. In acest context, gasirea unui moment bun pentru o echipa compusa din “ciocarlii” si “ bufnite” de a functiona la capacitate optima poate fi o sarcina dificila. Din acest motiv este foarte important ca fiecare manager sa cunoasca foarte bine ritmul biologic al fiecarui angajat. Degeaba ii vei da sarcini importante unui angajat de tip “bufnita” la prima ora dimineata, deoarece ii va fi aproape imposibil sa se concentreze in totalitate la acestea.

Asadar, cred ca este timpul sa inlaturam prejudecata managerilor, conform careia angajatii care incep si termina munca tarziu nu sunt la fel de constiinciosi precum cei care incep devreme. Sa lasam la o parte prejudecatile si incercam sa optimizam programele, astfel incat sa se potriveasca cu ciclurile naturale de energie ale angajatilor. Managerii care vor face acest lucru vor constata ca angajatii lor sunt mult mai energici, la polul opus fata de atitudinea somnoroasa si plictisita desprinsa parca din desene animate.

 

autor Laura Voica

 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Re-integrarea în echipă după perioada de maternitate. Stop - Rewind - Replay