Top 5 priorități pentru HR în 2023 – HPDI

Top 5 priorități pentru HR în 2023

Managerii de HR se confruntă cu un nivel ridicat de schimbări, iar timpul avut la dispoziție de la planificare la acțiune continuă să scadă, în timp ce nevoile cresc.

Pentru a ajuta echipele de HR să navigheze mai bine aceste vremuri, Gartner a realizat un sondaj anual la care au participat peste 800 de manageri de HR și a identificat primele 5 priorități pentru HR în 2023. În fruntea listei se află eficiența liderilor și a managerilor, dar mulți manageri de resurse umane vor prioritiza, de asemenea, managementul schimbării, experiența angajaților, recrutarea și modul în care va arăta organizația în viitor.

Managerii HR trebuie să gestioneze investițiile în oameni și tehnologie, să cultive o cultură sănătoasă și o experiență pozitivă a angajaților, dar și să transforme HR-ul pentru a fi mai automatizat și mai digital – toate acestea în timp ce așteptările noilor angajați influențează retenția și atracția. Răspunsurile lor la sondaj arată următoarele priorități în 2023:

1. Eficiența liderilor și a managerilor

Aceasta este o prioritate pentru 60% dintre managerii de HR, 24% dintre aceștia recunoscând că programele de dezvoltare a leadership-ului din companiile lor nu pregătesc liderii pentru viitorul muncii.

Pe măsură ce organizațiile și societatea evoluează, la fel se întâmplă și cu așteptările pentru liderii responsabili, ceea ce face ca rolurile lor să fie din ce în ce mai complexe. Mediul de lucru în prezent necesită ca liderii să fie autentici, empatici și adaptivi. Aceste trei comportamente reprezintă un nou apel pentru un leadership „uman” în 2023.

2. Design organizațional și managementul schimbării

Aceasta este o prioritate de top pentru 53% dintre managerii de HR, iar 45% spun că angajații lor sunt obosiți și demotivați din cauza schimbărilor.

Transformările digitale, incertitudinea economică și tensiunile politice au dus la multe perturbări și schimbări. Ca atare, designul organizațional și managementul schimbării rămân o prioritate de top pentru HR.

În 2016, studiul Gartner privind schimbarea forței de muncă a arătat că 74% dintre angajați erau dispuși să își schimbe comportamentul la locul de muncă pentru a sprijini schimbările organizaționale, însă acest număr a scăzut la 38% în 2022. Epuizarea cauzată de schimbările tot mai dese are ramificații clare. Managerii HR trebuie să ajute angajații să navigheze prin schimbare și să atenueze impactul pe care îl poate avea asupra muncii lor și, cel mai important, asupra bunăstării lor.

3. Experiența angajaților la locul de muncă

Aceasta este o prioritate de top pentru 47% dintre managerii de HR, iar 44% cred că organizațiile lor nu au trasee de carieră bine conturate și convingătoare.

Mulți manageri de HR se luptă să identifice mișcările interne pe care angajații trebuie să le facă pentru a-și dezvolta cariera. Într-un sondaj recent Gartner privind preferințele de carieră ale angajaților, doar 1 din 4 angajați și-au exprimat încrederea într-o carieră în organizația lor, iar 3 din 4 sunt în căutarea unui nou rol și s-au declarat interesați de poziții externe.

Traseele de carieră au devenit mai puțin clare acum că experiența de muncă se schimbă. Opțiunile de carieră sunt mai puțin vizibile datorită timpului scăzut petrecut în birouri, abilitățile actuale devin învechite, iar opțiunile actuale de carieră nu satisfac nevoile angajaților, deoarece oamenii regândesc tot mai des rolul muncii în viața lor.

4. Recrutarea

Aceasta este o prioritate de top pentru 46% dintre managerii de HR, iar 36% spun că strategiile lor de recrutare sunt insuficiente pentru a găsi abilitățile de care au nevoie.

50% dintre organizații se așteaptă ca, în următoarele 6 luni, competiția pentru talente să crească semnificativ, indiferent de condițiile macroeconomice.

Acest lucru înseamnă că liderii de recrutare trebuie să reprioritizeze strategiile de recrutare pentru a se alinia la nevoile actuale ale afacerii, să planifice mai multe scenarii potențiale în această piață în schimbare și să ia decizii de încredere bazate pe date specifice.

5. Viitorul muncii

Aceasta este o prioritate de top pentru 42% dintre liderii de HR, iar 43% spun că nu au o strategie explicită privind viitorul muncii.

„Viitorul muncii” continuă să fie sinonim cu o forță de muncă remote și hibridă. Dar, în timp ce această schimbare este substanțială pentru multe organizații, ea reprezintă doar o parte a ecuației. Planificarea forței de muncă – anticiparea nevoilor viitoare de talente – se află în epicentrul unei strategii potrivite pentru viitorul muncii și este o prioritate de top pentru liderii de resurse umane.

Însă planificarea forței de muncă de astăzi este deconectată de realitate, iar strategiile actuale sunt ineficiente în combaterea schimbărilor competențelor și a dinamicii angajat-angajator. În loc să presupunem că putem prezice cu exactitate nevoile viitoare de competențe și să dictăm când și unde lucrează angajații, avem nevoie de o nouă abordare care să deblocheze noi strategii.


Dacă te afli în procesul de conturare a strategiei de HR pentru 2023, noi îți putem fi alături cu soluții personalizate!

*Surse: Gartner 2023 HR Priorities Survey

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație