Subiectul discuției din cadrul webinarului „Goana dupa vinovați: sport olimpic sau cum trecem de la Pedeapsă și Recompensă la o cultură de Coaching și Mentoring” susținut de către Petru Păcuraru va aduce în discuție pașii necesari pentru a face o tranziție de la o cultura de tip „carrot & stick” la una de coaching si mentorat, în care să încurajăm responsabilitatea personală, auto-reflecția, feedback-ul și leadership-ul autentic.
„Cultura carrot and stick” (morcov și băț) este o metaforă folosită pentru a descrie o metodă de motivare bazată pe recompense și pedepse. Această abordare se bazează pe ideea că oamenii pot fi motivați să îndeplinească sarcini fie prin promisiunea unei recompense (morcovul), fie prin teama de o pedeapsă (bățul). Această abordare poate fi eficientă pe termen scurt, dar are limitări pe termen lung. Motivația extrinsecă poate duce la un sentiment de alienare, la scăderea satisfacției la locul de muncă și la un nivel scăzut de inovație și creativitate. Pe măsură ce organizațiile recunosc importanța unor culturi de muncă mai colaborative și orientate spre dezvoltare personală, există o tendință de a se îndepărta de „carrot and stick” spre abordări care pun accent pe autonomie, colaborare și dezvoltarea echipelor.
Petru Păcuraru este fondator al HPDI, dar și consultant și coach în programe executive de leadership, prin care transformă grupuri în echipe.În 2003, Petru a început colaborarea cu Jim Bagnola, unul dintre cei mai cunoscuți speakeri internaționali, HPDI fiind reprezentantul exclusiv al trainerului american în Europa de Est. Împreună cu Jim Bagnola, Petru Păcuraru a fost implicat în servicii de consultanță, programe de Dezvoltare a Competențelor de Leadership, Comunicare, Customer Service, Team Management, Change Management și Coaching pentru peste 120 de companii.