9 lecții de leadership pe care ați fi vrut să le fi știut – HPDI

9 lecții de leadership pe care ați fi vrut să le fi știut

Să ajungi într-o poziție de leadership poate fi foarte provocator pentru oricine. Ca în orice alt domeniu care implica lucrul cu o echipă pot exista și momente dificile, uneori trebuie să încerci și să eșuezi pentru a merge mai departe. De cele mai multe ori, un lider este expus, iar acțiunile lui sunt puse sub lupă de o întreagă echipă.

Cum poți face pentru a trece mai ușor peste unele provocări?

Iată câteva lecții învățate de liderii cu experiență:

1. Liderii sunt acolo pentru a crește oameni

Relația pe care un lider o are cu echipa sa este una extrem de importantă, stând la baza evoluției întregii companii. De cele mai multe ori liderul este privit drept cel care evaluează munca celorlalți. Când de fapt, succesul lui este dat de rezultatele echipei sale. Fără ea, evoluția unui lider ar fi un eșec.

2. Cheia către succesul unui lider: conștientizarea

Să fii un lider extraordinar este ceva ce ține și de tine. Se reflectă în echipa ta, în eforturile tale, în munca ta. Dar mai întâi se raportează la self-awareness, la cum alegi să fii prezent emoțional și la energia pe care o transmiți.

3. Leadership-ul nu este despre lider

Leadership-ul este despre cei care te urmează. Poate părea contraintuitiv, dar cu cât te vei concentra mai mult pe dezvoltarea celor din jurul tău, pe evoluția către potențialul lor maxim, cu atât vei avea mai mult succes. Cu siguranță ar trebui să fii atent la propria persoană, dar dacă vei vedea doar propriile reușite, nu vei ajunge acolo.

4. Liderul nu este întotdeauna cel mai inteligent din încăpere

La începutul carierei, majoritatea dintre noi credem că un titlu te califică automat, că te face mai bun. Când, de fapt, munca, onestitatea, comunicarea, ideea de a fi umil este ceea ce evidențiază un lider, indiferent de poziția pe care o ocupă. Cei mai mari lideri nu își doresc să fie cei mai inteligenți din echipă.

5. Traseul spre a deveni un lider bun este un maraton, nu un sprint

Pentru a deveni un lider bun ai nevoie de motivație. Trebuie să fii îndrăzneț și să accepți mereu provocările. Să devii un lider bun nu este o cursă de viteză; este un traseu lung de-a lungul căruia trebuie să ai încredere că deciziile pe care le iei sunt bune.

6. Există o diferență foarte mare între leadership și management

Leadership-ul este o artă. Managementul este știință. Leadership-ul este despre oameni. Managementul este despre lucruri. Oamenii nu sunt statornici. Lucrurile da. Te bazezi pe comportamente și valori pentru a fi un lider, în timp ce folosești abilități și cunoștințe pentru a fi un manager. Leadership-ul este despre a fi. Managementul este despre a face.

7. Leadership-ul este despre a delega către oamenii potriviți

Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care un lider trebuie să îl învețe este că prezența lui nu este necesară în tot și toate. Leadership-ul este despre a avea oamenii potriviți alături pentru a le putea delega sarcinile care să ducă echipa un pas mai departe.

8. Liderii nu pot schimba oameni, dar îi pot inspira

La început suntem tentați să credem că exemplul nostru îi va schimba pe cei din jur în a deveni coechipieri mai buni. Când, de fapt, dacă ne vom schimba atitudinea când lucrurile nu funcționează, îi vom inspira și pe ceilalți să facă la fel. Conștientizarea și asumarea sunt cele mai bune căi pentru a-i inspira pe ceilalți.

9. Liderii buni sunt transparenți

Cei mai buni lideri acceptă greșelile pe care le fac, cer iertare și îndreaptă lucrurile. Aceste “eșecuri” nu sunt semne de slăbiciune, ci de putere. A încerca să pari perfect nu este un exemplu de autenticitate, ci creează modele nesănătoase. Prin transparență construiești relații mai puternice, dar și un mediu de încredere.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz LEONI România: Succesul Academiei care transformă perspectivele șefilor de echipă din producție