Anul nasterii iti pune o eticheta si te face mai putin special – HPDI

Anul nasterii iti pune o eticheta si te face mai putin special

Lupta dintre generatii reprezinta un subiect vechi de cand lumea, iar echipele multigenerationale sunt cel mai bun exemplu in acest sens. In 2019 nevoia unor raspunsuri legate de cum sa ii atragi pe cei tineri in echipa ta sau cum sa faci un Baby Boomer sa lucreze cu un Millennial este tot pregnanta.

Pentru ca am primit provocarea de a gasi raspunsuri legate de Generational leadership pe care sa le structurez intr-un training, am studiat in detaliu cele 4 generatii care lucreaza impreuna in prezent.

Astfel, am ajuns la concluzia ca mediul si contextul in care s-au nascut influenteaza decisiv atitudinile si caracteristicilor fiecareia.

Baby Boomers este generatia nascuta dupa cel de-al doilea razboi mondial, cea care a primit sarcina de a construi un mediu de lucru, practic lumea pe care o stim astazi. Arhitectii, asa cum sunt ei numiti, sunt cei a caror viata a fost marcata de radio si multitudinea de dezbateri. Aceasta era forma in care primeau informatiile; lucru care a ajuns sa ii influenteze pe termen lung. Baby Boomers sunt auditivi si prefera interactiunile personale pentru a primi informatiile.

Generatia X sau generatia Muncitoare sunt cu precadere in zilele noastre manageri. Acestia au un spirit mai antreprenorial decat generatia Baby Boomers. Crescand cu aparitia televizorului si primind pe aceasta cale informatiile sunt persoane vizuale care au inventat si oferirea de informatii prin prezentari PowerPoint.

Generatia Y sau Millennials sunt cei a caror existenta a fost marcata de aparitia calculatorului si a internetului, iar asta a facut ca ei sa fie autonomi in ceea ce priveste obtinerea de informatii. Insa cum stiu ca informatiile sunt vaste si au nevoie de filtre pentru a cauta exact ce au nevoie, au creionat in personalitatea lor nevoia constanta de structura si feedback.

Generatia Z, cei mai orientati catre tehnologie, sunt si cei care cauta mereu compania unei echipe.

Pe langa etichetele puse de mediul in care traiesc cele 4 generatii se mai diferentiaza in functie de:

  1. Comunicare

Baby Boomers sunt mai rezervati si sustin o comunicare bazata pe informații strict necesare. Generatia X prefera un stil mai autoritar (control si comanda). Millennials prefera o abordare colaborativa in comunicare. In timp ce generatia Z apreciaza interactiunea in persoana.

  1. Atitudinea legata de schimbare

Baby Boomers sunt precauti in privinta schimbarii. Generatiile X si Y vad schimbarea ca o modalitate de crestere. Iar generatia Z este obisnuita cu schimbarea si se asteapta ss fie prezenta si la job, vazand-o ca o un lucru normal.

  1. Modalitatea de invatare

Angajatii, indiferent de varsta, se asteapta ca angajatorul sa le furnizeze traininguri care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile atat tehnice, cat si cele de soft skill. Baby Boomers si generatia X prefera cursurile traditionale si instrumentele de dezvoltare personala. In timp ce generatiile Y si Z prefera actiunile colaborative si instrumente tehnologice care sa sustina procesul de invatare.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz: Academia First Time Manager, Atunci când "manager" înseamnă mai mult decât un titlu