O zicala spune ca suntem suma deciziilor noastre, iar Dalai Lama spune ca ”Fericirea nu este ceva gata facut, ea vine din faptele tale”. Adaugam la asta si viteza cu care toate lucrurile se intampla in jurul nostru. Stiind aceste lucruri pare din ce in ce mai greu sa fim fericiti. In toata valtoarea asta, un lucru e sigur: noi suntem unicii responsabili de fericirea noastra. Noi suntem cei care aleg diverse drumuri. Noi luam deciziile care ne duc spre fericire.
Cum ne asiguram ca toate hotararile pe care le luam sunt in egala masura corecte, dar ne aduc si noua fericire? Deciziile corecte sunt sustinute de cele mai multe ori de o mica documentare. Norocul nostru este ca traim intr-o era digitalizata, avand acces la o serie de informatii care sa ne ajute sa luam decizia corecta.
Insa pacatul internetului este ca abunda de informatii contradictorii. Cum iti poti cumpara o masina diesel cand o parte sustin ca e pacatoasa si costa mult intretinerea ei, iar altii ridica in slavii motoarele pe motorina? Cum poti sa alegi ce dieta sa urmezi cand unii spun ca reteta X face minuni, iar altii ca nu e deloc eficienta? Cum poti sa alegi daca sa citesti o carte sau nu, cand un critic spune ca e revelatia anului si un altul ca nu a citit ceva mai slab de la comentariile din liceu.
Cum iti fundamentezi decizia pe argumente puternice daca ce gasesti pe internet este mereu contradictoriu, dar nici persoanele din jurul tau nu sunt cea mai fiabila sursa?
Cum poti lua cele mai potrivite decizii pentru tine?
Am putea scrie o reteta, insa lucrurile sunt foarte simple: Inainte de a lua o decizie e necesar sa evaluezi cine esti tu si ce e important pentru tine. Descoperind si invatand din intamplarile din viata noastra, putem intelege ce ingrediente ne-au construit pe noi ca oameni dar si ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Cunoscandu-te pe tine poti intelege daca poti face compromisuri si daca da, la ce aspecte, poti alege la ce sa renunti si ce e imperativ sa pastrezi. Cand costientizezi ca fericirea ta tine de tine si nu de implicarea celorlalti intelegi ca deciziile luate pe baza alegerilor tale te vor duce mai aproape de fericire.
Insa alergand dupa iluzia unei fericirii complete vei fi total nefericit! Daca pui fericirea pe seama unei promovari, ei bine vei descoperi ca societatea pune presiune pe tine sa ai si o familie. Depasind si acest prag, vei avea nevoie si de o casa. Si lista poate continua. Societatea in care traim construieste in jurul nostru modele de fericire completa care in loc sa ne ambitioneze ne fac si mai nefericiti. Incercand sa atingi perfectiunea pe toate aspectele vietii vei fi obosit si nefericit. Poti incerca sa le ai pe toate si poti sa le obtii. Insa, cu siguranta, te vei pierde pe tine undeva pe drum. Sau mai exista varianta in care sa alegi ce e mai important pentru tine. Poti alege sa te faci pe tine fericit si sa construiesti o fericire completa pentru tine.
Mai ales daca alegi sa te bucuri de momente mici si bucuriile simple vei simti mai des sentimentul de fericire, in detrimentul nefericirii permanentei lupte de a o atinge pe cea completa.
Fericirea este relativa si personala, si nu inseamna Facebook sau un zambet oficial la intalniri cu prietenii. Astfel ca fii tu in cea mai buna versiune pe care o poti arata oglinzii si lumii intregi!
Leave a Response