Fii creativ. Pe bune?! – HPDI

Fii creativ. Pe bune?!

Creativity“Ne dorim o persoana creativa”. Iata o propozitie prezenta in foarte multe anunturi de angajare. Si nu spune nimeni ca nu e adevarat. Doar ca, dupa ce acel om a fost angajat,  rezultatul se intampla sa se lase asteptat cam mult. Toata lumea e nedumerita, inclusiv “creativul” caruia acum pare ca i-a secat orice sursa de inspiratie: cum se poate asa ceva?

Un astfel de fenomen nu doar ca e usor de explicat dar are loc mai des decat am fi pregatiti sa recunoastem. De obicei, creativitatea se naste intr-un mediu fara stres, fara limitari, fara proceduri. Dar cum rareori companiile dispun de astfel de conditii, iata care sunt barierele care ar trebui eliminate pentru a stimula ideile inovatoare:

  1. Raspunsul corect.  Numai unul? Din start, cand cautam rapunsul perfect, mintea este obligata sa renunte la alte idei cu potential. Si astfel, de cele mai multe ori, pierderile sunt mai mari decat castigul.
  2. Nu e logic.  Da, de acord. Uneori, ideile noastre nu au logica. Dar cand creativitatea a avut o logica exprimata inaintea creatiei? Sa nu uitam ca unele dintre cele mai mari idei ale societatii au pornit de la un vis care parea ca sfideaza logica vremii.
  3. Respecta regulile. Regulile sunt create dintr-o nevoie. Timpul trece, lucrurile se schimba iar motivul initial pentru care a fost instituita o regula nu mai este la fel de puternic. Daca o regula nu mai are justificare, poate e momentul sa renuntam la ea.
  4. Ideea sa fie practica. Sigur, asta e tinta finala. Dar cui nu ii e dor sa puna in practica o idee doar pentru ca e frumoasa? Spiritul creator nu este o masinarie sa porneasca la comanda. Are nevoie de antrenament, adica de idei de tot felul. Cautand doar pragmatismul, ii refuzam exact aceasta practica.
  5. Fii serios.  Suntem seriosi in marea majoritate a zilelor petrecute la serviciu. Pe de alta parte, joaca este recunoscuta ca fiind cel mai mare generator de idei. Sa nu uitam ca noi, adultii, privim copiii si ne minunam de cat de creativi pot fi. Motivul este simplu: ei se joaca.
  6. Nu e domeniul meu. Chiar daca nu suntem specializati intr-o anumita directie, chiar daca nu stim sa realizam tehnic un anumit proiect, asta nu inseamna ca trebuie sa “omoram” ideea. Exista suficienti oameni care o pot implementa pentru noi.
  7. Evita ambiguitatea. De multe ori, ni se cere ca o idee sa fie insotita de toate calculele posibile, de studii de caz, de analiza de risc, de mii si mii de argumente. Si cu toate astea, exista atatea si atatea cazuri de oameni care au facut lucruri extraordinare chiar daca la inceput nu stiau ce ii asteapta si nici macar care va fi primul pas.
  8. Nu ezita.  In traducere libera, arata tot timpul ca esti sigur pe tine. Cat de sigur este un muzician ca piesa pe care a compus-o va fi pe placul publicului? De cate ori nu s-au schimbat versuri sau scene in spectacole de teatru ori filme?  Ezitarea e buna pentru ca arata intrebarile care apar si care vor duce mai tarziu la raspunsuri.
  9. Nu te face de ras. Este poate cel mai puternic inhibator si functioneaza de minune si in cazul tracului de a sustine un discurs in public. Cei care capata curajul de a se face de ras vor deveni din ce in ce mai increzatori. Cum asa? Pentru ca, pentru ei, conteaza potentialul ideii si rezultatul ei.
  10. Nu sunt creativ. Este cel mai mare dusman al oamenilor de la care se asteapta idei. Indiferent daca au pornit cu ideea aceasta in minte sau au ajuns sa o creada pe parcurs, ea functioneaza.

Mai presus de toate, creativitatea vine din bucurie, din placerea de a avea o idee, de a o exprima si de a o pune in practica. Iar daca vrei sa ii rapesti unui om abilitatea de a fi creativ este suficient sa ii suprimi aceasta bucurie.

autorANDREI

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Obiective SMART: Secretul echipelor performante
Next Story
Obiective SMART: Secretul echipelor performante