Care sunt tentațiile unui lider? – HPDI

Care sunt tentațiile unui lider?

A fi lider înseamnă a avea mereu pregătite întrebări bune din care echipa ta să învețe că răspunsul este de cele mai multe ori la ei. În general, șeful este cel care îți spune ce să faci, când să faci. Liderii te vor întreba care este părerea ta și cum crezi că ar fi mai bine să abordați problema. A da o soluție echipei tale nu este întotdeauna cel mai bun lucru pe care poți să îl faci.

Iată care sunt principalele 4 tentații ale liderilor:

  1. De a avea toate răspunsurile

Suntem cu ochii pe deadline-uri și asta ne face să ne grăbim atunci când vrem să rezolvăm o problemă. Cea mai mare tentație este să dai un răspuns în loc să pui o întrebare. Problema este rezolvată pe loc și toată lumea este mulțumită. Pe termen lung, membrii echipei vor avea așteptarea ca liderul să fie cel care vine cu toate soluțiile. Procese decizionale vor fi blocate, iar răspunsurile pe care le poate oferi o singură persoană nu sunt la fel de creative ca cele rezultate în urma unui brainstorming.

  1. De a avea o opinie despre orice

Când ai adresat o întrebare echipei, iar răspunsul nu este chiar cel pe care ți-l dorești, ești tentat să forțezi puțin nota și să îți expui punctul de vedere. Nu întotdeauna ai cea mai bună opinie. Ascultă oamenii și ia ce e mai bun din răspunsurile lor!

  1. De a fi părinte

De multe ori se întâmplă să vină cineva la tine cu o situație de criză cu care tu te-ai mai confruntat în trecut. Tentația este să vorbești mai mult decât să asculți. Un lucru pe care părinții noștri l-ar face cu siguranță, după care ar încheia cu „ți-o spun pentru că am trecut și eu prin asta”. Oricât de bine intenționată ar fi, replica nu ajută prea mult gândirea personală.

  1. De a demonstra ceva

Membrii unei echipei privesc spre lider cu dorința de a învăța, urmându-l de cele mai multe ori. Senzația este că trebuie să demonstrezi constant că meriți să fii acolo, în fruntea acelor oameni, responsabil de acțiunile și viitorul lor profesional. Tot ce ai de demonstrat este că echipa ta este una cu inițiativă, gata să treacă peste orice obstacol. Asta se face punând întrebările potrivite și pregătindu-ți constant oamenii.

Cu toții suntem tentați să rezolvăm cât mai repede problemele de care ne lovim. Scopul unui lider este mai complex decât rezolvarea unei probleme. Acesta este mai degrabă responsabil de antrenarea echipei pentru ca aceasta să facă față oricărei probleme, oricât de grea ar părea.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz LEONI România: Succesul Academiei care transformă perspectivele șefilor de echipă din producție