Creativitatea înseamnă să eșuezi – HPDI

Creativitatea înseamnă să eșuezi

Nu mai visa la cai verzi pe pereți ! Alege și tu ceva sigur! Așa a început totul. Sau mai bine zis, așa s-a încheiat totul.

Siguranța este dușmanul neiertător al creativității. Să cauți ceva nou și nemaivăzut care îți va aduce succesul fără urmă de îndoială este exact dușmanul lui nemaivăzut. Iată principalul motiv care împiedică oamenii să inoveze, să creeze.  Și de aceea, în cele mai multe cazuri, oamenii fug de ideea de creativitate, oricât de sexy ar părea ea.

Într-o lume în care cifrele și rapoartele trimestriale sunt totul, să riști să o dai de gard contravine tuturor principiilor după care ne ghidăm pașii. Pentru că, dacă îți dorești să fii creativ, asta se va întâmpla. Și e foarte bine că se întâmplă așa.

Ne plac artiștii? Ne plac inventatorii? Ne plac vizionarii? Superb! Însă ceea ce nimeni nu bagă de seamă este de câte ori au eșuat exact ca o balenă pe faleză. Să fii creativ presupune să mergi foarte mult pe intuiție și mai puțin pe calcule exacte și pe estimări. Înseamă să dezvolți acel simț care îți spune că ceva foarte interesant se află dincolo  de ceea ce cunoști. Înseamnă să riști să te faci de râs când vorbești despre ideile tale.

Spiritul creativ se manifestă la fel , indiferent de aria în care vrei să îl dezvolți. Totul începe cu imaginația. Iar ea nu are nevoie să îi spui nicio secundă ce este posibil și ce nu. Dacă ai făcut asta, ai produs singurul eșec permanent. Imaginația nu are nevoie să facă nici calcule complicate. Ea creează ușor și simpu dacă te dai la o parte din calea ei și dacă îți dai voie să te bucuri de ea. 

Nu vorbi despre ideile tale cu oameni care găsesc câte o problemă pentru orice soluție. Caută-i pe cei care  sunt pasionați de lucruri similare. Pe cei care se bucură să audă ce pitici ți-au mai ocupat neuronii. Pe cei care sunt dispuși să se joace de-a ideile. Chiar dacă nu îți vor da nicio soluție, te vor stimula să îți imaginezi și să mergi mai departe pe acest drum.

Fii pregătit să faci corecții oricât de des. Ele vor apărea inevitabil. Dar va fi mult mai ușor să faci asta dacă lași ego-ul deoparte. Cum? Atașează-te  de ceea ce vrei să iasă, nu de cum vrei să ajungi acolo. Intelectul uman este atât de capabil încât găsește soluții și la cele mai complicate probleme. Totul este să nu te agăți de soluția pe care o vedeai tu ca fiind valabilă.

Las-o să se coacă în cuptorul minții tale. Spre diferență de o mâncare pe care trebuie să o supraveghezi în continuu, ceea ce pui la dospit în propriul creier nu are nevoie de verificări continue.

Iar atunci când ideile încep să curgă, nu te opri la prima. Nici la a doua. Nici la a treia. Scrie-le și lasă-le să se odihnească. Și scrie altele și altele. Vei vedea cum, după un timp, tot recitind lista, unele dintre ele îți vor atrage mereu atenția și nu te vor lăsa să treci peste ele. Înseamnă că este acolo ceva ce merită aprofundat.

Creativitatea nu are logică, uneori nu are niciun sens. Este ceva ce nu poți pune în niște șabloane universale. Tocmai acest lucru o face atât de fascinantă. Este disponibilă oricând și oricui dar are nevoie să ne schimbăm modul de a lucra cu ea. Și, ca orice lucru nou, are nevoie de răbdare și să învățăm să o cunoaștem. În felul ăsta, unii oameni reușesc să facă în cinci minute ceea ce nu le-a ieșit luni de zile.

Iar când cineva spune: fii creativ, îi puteți spune să se pregătească de eșec. Pentru că fiecare deraiere ne aduce mai aproape de acea idee genială.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
5 abilități de care ai nevoie pentru a fi promovat