Cum sa discuti cu un angajat pe care urmeaza sa-l concediezi – HPDI

Cum sa discuti cu un angajat pe care urmeaza sa-l concediezi

Concedierea unui angajatPoate cea mai dificila parte din job-ul unui om de HR este de-ai spune unui angajat ca nu mai poate face parte din companie, ca este „concediat”, ca i se „da drumul”, ca este „respins”. Este o discutie foarte delicata si dificila, stiind cat de mult afecteaza acest simplu act cariera unei persoane, stima de sine si nu in ultimul rand traiul. Concedierea unui angajat afecteaza, de asemenea, pe toti ceilalti din echipa sa. Nu numai ca, probabil, unii dintre ei vor prelua sarcinile angajatului concediat, dar de asemenea, oamenii isi vor pune intrebari cu privire la judecata ta ca manager si la siguranta locului de munca.

Avand in vedere aceste implicatii emotionale, multi manageri se lasa condusi de anxietate in procesul de concediere, in loc de intelect, ceea ce face ca un moment dificil sa devina dramatic. Cunosc o situatie in care un Senior HR Manager a chemat angajatul in biroul sau si l-a concediat, intr-un mod total inadecvat, foarte direct, fara niciun avertisment, fara o evaluare. Ceea ce a facut aceasta situatie si mai grava este faptul ca HR managerul nu a dat niciun indiciu anterior in ceea ce priveste lipsa performantei angajatului, iar feedback-ul primit de catre acesta fost unul pozitiv in ultimele sase luni. Acum, dintr-o data, motivul concedierii a fost „lipsa muncii in echipa.”
Din punct de vedere al HR managerului, aceasta abordare a evitat anxietatea asociata cu procesul de concediere. El nu a discutat despre performantele angajatului si a evitat orice fel de scena emotionala.

In mod evident, acesta este un exemplu extrem, dar auzim tot mai multe povesti ca aceasta. Deoarece concedierea are o incarcatura emotionala considerabila, cea mai usoara metoda pentru un manager este sa actioneze contraproductiv. Pentru a evita acest lucru, iata cateva sfaturi utile de abordare a unei discutii de concediere:

In primul rand, asigura-te ca disponibilizarea unui angajat este ultimul pas intr-un proces atent, obiectiv, echitabil, transparent si care a inceput cu mult inainte de concedierea actuala. Cu alte cuvinte, in cazul in care motivul concedierii il constituie performantele slabe, atunci acest lucru ar trebui sa apara dupa o serie de discutii legate de rezultate, planuri si actiuni documentate. Daca motivul concedierii il reprezinta reorganizarea sau desfiintarea locurilor de munca, concedierea ar trebui sa fie precedata de conversatii, anunturi si un avertisment. Foarte important este faptul ca aceasta decizie nu ar trebui sa fie o surpriza pentru angajat. In cele mai multe companii, exista o procedura pentru modul de desfasurare al acestui proces.

In al doilea rand, pregateste-te sa abordezi problemele practice, logistice, pe care le-ar putea intampina persoana in cauza, o data cu plecarea sa: cand este data oficiala de incetare a contractului de munca? Exista programe compensatorii? Exista oportunitati in alt department in cadrul companiei? Este posibila consilierea in cariera? Ce se intampla cu beneficiile?

In al treilea rand, in cadrul acestei intalniri de instiintare, pregateste-te sa asculti fara sa reactionezi. Pierderea unui loc de munca poate fi o experienta foarte traumatizanta, iar angajatul poate afisa o gama larga de emotii, indreptate catre tine. Incerca sa-ti pastrezi calmul si pe cat posibil sa nu ai nicio contra reactie. Asculta cu respect si apoi incerca sa conduci persoana catre realitatile practice pentru a putea trece mai departe.

In cele din urma, dupa procesul de concediere discuta cu echipa angajatului despre acest proces, rationamentul, precum si implicatiile pentru ei (in limitele confidentialitatii). In unele cazuri, ei vor intelege pe deplin decizia. In altele, acestia vor fi foarte debusolati. In ambele cazuri, trebuie sa incerci sa empatizezi cu acestia, iar apoi ajuta sa le redirectionezi concentrarea pe task-urile pe care le au de indeplinit.
Concedierea unui angajat este una dintre cele mai dificile si dureroase sarcini pe care le vei avea vreodata de facut ca HR manager. Din pacate, evitand anxietatea asociata cu procesul de concediere doar vei inrautati lucrurile. Deci, daca va trebui sa faci acest lucru, fa-l cat mai corect.

Care sunt experientele tale cu acest proces?

autor Laura Voica

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație