Despre cum să construiești o viață profesională mai sănătoasă, mai fericită și mai creativă – HPDI

Despre cum să construiești o viață profesională mai sănătoasă, mai fericită și mai creativă

Ultimii doi ani ne-au schimbat viața și ne-au prezentat o mulțime de provocări și obstacole. Cu toate acestea, pentru mulți, a reprezentat un timp foarte necesar de reflecție. Pandemia și conflictele recente ne-au forțat să luăm o pauză, să facem un bilanț al acțiunilor noastre și să descoperim o nouă perspectivă asupra lucrurilor care contează cu adevărat în viața și munca noastră. Am ales ce ne dorim să se întâmple mai des și la ce vrem să renunțăm pentru a fi mai fericiți.

În 2022 avem ocazia să creăm și să modelăm modul în care ne dorim să ni se desfășoare viața. Asta începe prin a ne concentra asupra cotidianului, a face mici ajustări și a ne acorda ceea ce avem cu adevărat nevoie. Când noi avem o zi bună facem diferența nu doar pentru noi înșine, ci răspândim pozitivitatea către partenerii noștri, membrii familiei, prietenii și colegii noștri. Ne îmbunătățește productivitatea și bunăstarea, iar zilele bune însumează vieți mai fericite și mai împlinite.

Iată 4 idei pentru îmbunătățirea calității vieții tale pe care le poți încerca săptămâna aceasta:

1. Ține evidența momentelor bune

În fiecare zi, reflectă asupra experiențelor de care te-ai bucurat sau care ți-au adus o stare de relaxare și notează-le. Revizuiește lista la sfârșitul săptămânii, identificând tipare care să te ajute să înțelegi la ce aspecte poți să lucrezi pentru a avea o zi mai bună.

2. Lasă-ți un spațiu liber în calendar

Mulți dintre noi muncim mai mult decât oricând, jonglând între îngrijirea familiei și rolurile noastre la locul de muncă. Adaugă la asta și preocupările legate de sănătatea și mijloacele noastre de trai, și nu e de mirare că organismul nostru poate intra în burnout. 

S-ar putea să vedem munca și odihna ca fiind opuse, însă expertul Alex Soojung-Kim Pang* argumentează puternic că munca și odihna acționează ca parteneri, fiecare sprijinindu-l și justificându-l pe celălalt. Cu toții avem nevoie de răgaz, însă întâmpinăm dificultăți în a trasa limite clare între munca de zi cu zi și timpul alocat pentru sănătatea și fericirea noastră. Ca să te asiguri că ai timp liber pentru tine, tratează odihna ca pe o întâlnire – programează un spațiu liber în calendar și folosește-l pentru a te conecta cu tine însuți.

3. Fă o plimbare!

Mersul pe jos este cel mai bun truc al meu pentru a-mi stimula ziua. Dacă te simți stresat sau anxios, o plimbare poate face minuni. O întâlnire în timpul unei plimbări este o modalitate productivă de a te reconecta cu un coleg sau de a discuta o problemă. 

4. Privește în jurul tău și fi prezent

A fi curios și a observa lumea înconjurătoare face o diferență pentru bunăstarea și starea ta de spirit și, de asemenea, alimentează procesul de inovație. Fostul CEO al Starbucks, Howard Schultz, povestește despre cum a vizitat odată un stand de brânzeturi la o piață alimentară din Seattle și a fost impresionat de femeia care îl servea. Acea întâlnire întâmplătoare a determinat un exercițiu major de recalificare pentru brand. Schimbă-ți mentalitatea pentru a vedea lumea din afara ferestrei tale ca o sursă de inspirație, nu o distragere a atenției.


În 2022, fii tu designerul vieții tale. Îmbrățișează o mentalitate experimentală pentru a încerca diferite idei. Unele ar putea să nu funcționeze pentru tine, altele ți-ar putea schimba viața. 😀

Ți-am pregătit deja un scurt exercițiu care să te ajute să te ancorezi în prezent.  Oferă-ți puțin timp de calitate răspunzând la întrebările de mai jos: 

  • Care este propriul tău set de obiceiuri și comportamente care te vor stimula în fiecare zi?
  • Care sunt modificările pe care trebuie să le faci și mentalitatea pe care trebuie să o îmbrățișezi, pentru a lucra mai inteligent și pentru a fi mai fericit și mai creativ? 

Hai să profităm de oportunitate!

*Surse: World Economic Forum, Wellbeing Report, 02 Ianuarie 2022

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație