Ai putea spune la o prima vedere ca rolul unei persoane intr-o echipa este un lucru extrem de pragmatic si usor definit prin fisa de post sau contractul pe care l-a semnat in momentul in care a ajuns intr-o companie. Cand colo, daca te uiti cu mai multa atentie, vei vedea ca la toate lucrurile acelea pragmatice se adauga si roluri de leadership, de expert intr-un domeniu, de comunicator sau de organizator. Vei observa ca sunt persoane care au si alte abilitati care nu pot fi incadrate intr-o fisa de post si nu pot fi mentionate intr-un anunt de angajare.
Si atunci ce poti face pentru a te asigura ca vei acorda corespunzator rolurile in echipa si ca imaginea pe care tu o ai despre tine este identica celei pe care o au si ceilalti? Iti recomandam sa aplici un test Belbin.
Partea interesanta la aplicarea unui test Belbin este ca iti ofera o perspectiva 360 asupra rolului tau. Asta inseamna ca pe langa perceptia ta asupra rolului tau, afli si ce cred colegii tai. Iar cele doua perceptii puse impreuna isi ofera o perspectiva completa asupra rolului tau.
Fiecare dintre noi are cate putin din fiecare rol, insa o tendinta a comportamentului nostru ne duce mai aproape catre un rol. Iar despre roluluri in echipa am vorbit in articolul de aici.
Pe langa o explicare a unor comportamente un astfel de test te poate ajuta sa valorifici potentialul fiecarui membru al echipei si sa il ajuti sa se dezvolte.
Tu stii ce roluri ai in echipa ta? Stii cum poti ajuta echipa sa evolueze?
Impreuna aflam raspunsuri si gasim solutii potrivite echipei si oamenilor din echipa ta. Dorinta mea de invatare m-a dus spre o acreditare internationala care sa ma ajute sa gasesc solutii pentru echipa ta.
Haideti sa spargem si cateva mituri despre echipa si rolurile in echipa:
- O echipa trebuie sa aiba 9 roluri. Adica si daca avem doar 9 membri asta duce catre performanta garantata? Nu, o echipa trebuie sa fie echilibrata intre cele 9 roluri (ideal al fi sa le aiba pe toate), dar sa avem mereu in minte obiectivul echipei. De exemplu: daca echipa noastra are ca domeniu de activitate R&D este important sa avem mai multe persoane cu tendinte catre rolurile de Plant, Monitor Evaluator sau Specialist. Asta pentru ca aceste trei roluri sunt orientate catre inovatie si dezvoltare. Dar este important sa avem si roluri de actiune pentru ca ideile noastre sa fie puse in practica si testate, precum si roluri de relatie care sa ne ajute sa tinem echipa unita, organizata si sa avem o atmosfera buna in echipa. Un alt exemplu pe care il am in minte se refera la rolul de Control Calitate. Iti vei dori ca aceea persoana sa aiba in top 3 roluri preferate pe cel de Completer Finisher, pentru ca acest rol este orientat catre detalii si perfectiune. El nu va face rabat de la calitate doar ca sa fie task-ul indeplinit.
- Este un rol mai bun ca altul? Nu. In functie de natura jobului fiecare rol se potriveste mai mult sau mai putin. Nu exista o combinatie de roluri perfecta, ci doar rolul potrivit pentru jobul potrivit.
- Rolurile raman aceleasi pe parcursul vietii? Nu. In functie de mediu si experienta, tendintele comportamentale se vor schimba, iar asta va influenta si rolul tau in echipa. Asemeni testelor de personalitate, Belbin iti arata rolul tau preferat acum si iti poate indica spre ce te poti dezvolta in functie de planul de cariera.
Leave a Response