Manager sau membru al echipei – HPDI

Manager sau membru al echipei

Cum alegi pozitia ta in echipa? Alegi sa fii langa ei ca manager sau ca membru al echipei?

In cursurile mele de people management, lumea ma intreaba cum pot sa imbine functia lor manageriala cu leadershipul, dar sa fie si vazuti ca un membru al echipei. Iar raspunsul meu este o alta intrebare: tu ce alegi? Manager sau coleg?

Daca alegi sa fii manager e important sa stii ca risti:

– sa ai o echipa dezbinata, care se va uni doar impotriva ta;

– sa ai o comunicare superficiala cu echipa;

– ca proactivitatea sa lipseasca total, ca oamenii vor astepta ordine fara sa vina ei cu idei

– ca echipa va avea performante atata timp cat tu esti acolo.

Insa intr-o lume ideala si daca esti un manager norocos s-ar putea sa ai o echipa unita impotriva ta, care va face performanta ignorand ideile tale. Dar iti poti asuma acest risc?

Daca alegi sa fii colegul lor sunt sanse mari:

– sa ai parte de o echipa unita;

– sa ai colegi care te respecta

– sa organizezi cele mai faine teambuilding-uri;

– sa creeze performanta atata timp cat lucrurile merg bine. Pentru ca in situatii de criza echipa va fi proactiva si va veni cu solutii, insa nu toate solutiile sunt bune si tu nu vei putea sa iti asumi ceva care sa supere pe cineva…pentru ca sunteti colegi.

Dar care este solutia?

Un mix intre cele 2 calitatii ar fi ideal. Adica sa ai o relatie deschisa si umana cu ai tai colegi, dar ei sa stie ca functia ta manageriala presupune sa iei decizii in momente de criza si decizii spre binele echipei, chiar daca asta nu o sa fie pe placul tuturor.

Sau si mai simplu sa fii un OM in echipa.

Un OM care este deschis catre relationare si catre construirea de relatii cu oamenii din echipa bazate pe incredere si respect, dar si un OM care este angajat acolo sa creeze contextul ca echipa sa aiba performanta. Este un coleg intre membrii echipei si un manager pentru membrul extra al echipei, adica ECHIPA in sine.

Avantajul de a fi OM este ca relatia dintre voi este bazata pe incredere astfel ca indiferent de decizia ta oamenii vor intelege ca intentiile tale sunt mereu cele bune si ca tu vrei binele echipei.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului