Ți s-a întâmplat să intri în ședințe și să nu te încadrezi în timpul alocat? Să participi la prezentări la care subiectul nu este foarte clar? Dar să pierzi interesul audienței pe parcursul prezentării? Dacă da, avem noi răspunsul: Pyramidal Principle.
Principiul Piramidal, dezvoltat de consultantul american Barbara Minto, este unul dintre cele mai eficiente și structurate modele pe care le putem folosi în prezentările noastre atunci când vrem să fim persuasivi. Dacă pare că am început cu finalul, chiar așa și este! Asta pentru că Principiul Piramidal spune clar să începem cu concluzia prezentării, chiar dacă pare puțin rapid, nenatural și contraintuitiv.
Cu toții am fost învățați să spunem o poveste după modelul basmelor: introducere, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminat și deznodământ. Acest model îl punem deseori în practică în timpul unei prezentări: setăm cadrul, punem punctul pe i, povestim de ce și cum am ajuns la situație și apoi tragem concluziile. Deși este o metodă bună, este totodată și un consumator de timp considerabil. Așadar, în acest articol vă propun o alternativă pentru structurarea unei prezentări care pentru mine s-a dovedit mai eficientă în era vitezei.
Principiul Piramidal începe cu o introducere scurtă, menită să prezinte concluzia, să stârnească interesul și să ridice întrebări din partea audienței. Răspunsul la aceste întrebări este întocmai prezentarea ta! Concluzia oferită trebuie mai apoi să fie susținută de 3 argumente puternice. De ce doar 3? Pentru că sunt mai eficiente decât 7 sau 11 care se clatină.
Urmând aceeași regulă, îți prezint 3 beneficii pentru folosirea Principiului Piramidal în prezentările tale:
1. Creezi o structură clară de discurs și prezentare
Principiul explică cum să construiești o introducere puternică, cum să argumentezi și cum să livrezi eficient o prezentare. Structura prezentării este atât de clară încât, în orice moment, atât tu cât și audiența veți știi unde vă aflați.
2. Începi cu finalul și eficientizezi timpul
Dacă audiența este distrasă sau presată de timp, deja a auzit din primele minute concluzia și nu pierde informația pe parcursul prezentării. Ține minte: un studiu a arătat că după 45 de minute, 90% din audiența este deja pierdută. Asta înseamnă că e posibil ca după 45 de minute până și tu să fii plictisit. 😀
3. Dezvolți o prezentare de impact
Folosind acest principiu, poți dezvolta o prezentare puternică, cu argumente solide și care ia toate lucrurile în calcul. Deși prezentăm piramida de sus în jos, pregătirea ei este stâlpul de bază și ne permite să repetăm și să stăpânim mai bine informația prezentată.
În luna iunie am livrat acest principiu către 4 grupe de manageri și team leaderi și, împreună cu ei, am descoperit că orice informație poate fi adaptată ușor atâta timp cât deținem uneltele necesare, știm unde ne îndreptăm și, mai ales, ce vrem să obținem cu prezentarea noastră.
La tine în birou, cum arată piramida?
Leave a Response