Recrutare de succes în 2023 – HPDI

Recrutare de succes în 2023

În lumea de astăzi, o recrutare bună continuă mult după selectarea candidatului potrivit. Astăzi, angajarea inteligentă are la bază un proces de recrutare care merge dincolo de selecție.

Dacă nu oferiți noilor angajați un proces de onboarding aprofundat, atunci aceștia vor depune extra eforturi pentru a se „orienta în spațiu”, pentru a se integra în echipă și mai ales, pentru a-și înțelegere rolul. Aceste lucruri pot duce la o ruptură la nivel de mentalitate și motivație, ambele cu impact mare în productivitate. 

Să luăm exemplul următor: vezi un anunț de recrutare în care este descrisă și echipa, ca fiind una colaborativă și deschisă. Ai o serie de 2-3 interviuri, de la recruiter până la managerul direct și chiar CEO. În fiecare din ele discutați despre importanța oamenilor, despre suportul oferit în cunoașterea organizației și resursele numeroase pe care le vei avea la dispoziție. 

Începi job-ul și observi că:

1. Ai un manager cu multă experiență, însă cu o agendă extrem de aglomerată

Deși vezi cele mai bune intenții e greu să aveți mai mult de o întâlnire de planificare pe săptămână așa că prioritizați discuțiile despre task-uri.

2. Nu ți-au fost setate sau propuse întâlniri și cu alte persoane din organizație

Ești la început de drum și te simți stingher să îi abordezi tu, așa că nu setezi nici o întâlnire cu oameni din afara departamentului tău. 

3. După 2 luni de la începere simți că ai înțeles cum să gestionezi mare parte din task-urile pe care le primești de la managerul tău.

Cunoașterea ta despre organizația în care lucrezi se reduce la ce ai tu de făcut, realizând că nu cunoști și nu ești conectat cu misiunea sau valorile prezentate prin birou.


Pe repede înainte, un an mai târziu, ești productiv, dar lipsit de motivație, ești apreciat de echipă, dar simți că nu îți găsești locul și începi să te întrebi dacă te mai vezi acolo și peste un an. Adevărul e că acest răspuns depinde mai mult de cadrul de lucru și mai puțin de salariu, mai mult de cum te simți acolo și mai puțin de premiile oferite la final de an. 

Ca să îți poți planifica din timp un proces de onboarding productiv și sănătos pentru 2023, am centralizat mai jos cele mai importante statistici din studii recente care să te ghideze în procesul spre mai bine: 

  • Companiile cu un proces structurat de onboarding au înregistrat o îmbunătățire a veniturilor cu 60% față de anul precedent (NorthPass)
  • Doar 12% dintre angajați cred că organizația lor face o treabă excelentă la integrarea noilor angajați (Gallup)
  • 25% dintre companii au recunoscut că procesul de onboarding nu conține nici o formă de training (Enboarder)
  • 93% dintre noii angajați au spus că procesul lor de inducție va determina dacă vor rămâne în companie (Sweetwork)
  • 77% dintre angajații care au trecut printr-un proces formal de onboarding și-au atins KPI (Urbanbound)
  • Un studiu a constatat că un proces puternic de integrare poate ajuta companiile să-și păstreze până la 60% din personal pe o perioadă de 4 ani (TMF)
  • 61% dintre noii angajați nu primesc niciun fel de instruire privind cultura companiei (SHRM)
  • Doar 37% dintre companii își extind onboarding-ul după prima lună de angajare (SHRM)
  • 41% dintre profesioniștii HR au declarat că vor adopta o formă de automatizare pentru a-și îmbunătăți procesele de onboarding în următoarele 6-12 luni (Leena)
  • 42% dintre angajați sunt mai productivi atunci când au acces la un proces adecvat de integrare (CareerBuilder)
  • 53% dintre profesioniștii HR sunt de acord că implicarea angajaților se îmbunătățește atunci când onboarding-ul este făcut în mod corespunzător (Sprout Social)
  • Programul Buddy este folosit de 47% dintre companii pentru a-și dezvolta noii angajați. (Sapling HR, 2021)
  • Înlocuirea unui angajat costă între 16-20% mai mult decât păstrarea lui în companie. (TechJury)
  • Angajații care au simțit că au avut un proces de integrare foarte eficient au fost de 18 ori mai predispuși să fie dedicați angajatorului lor (Enboarder).
  • 88% dintre companii nu realizează onboarding-ul bine (Sapling HR, 2021)

Având toate aceste statistici în minte, cum va arăta în 2023 procesul de onboarding pentru noii angajați din organizația ta?

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului