Ziua Mondială a Sănătății Mintale: Semnificație, istorie, tematică și sfaturi – HPDI

Ziua Mondială a Sănătății Mintale: Semnificație, istorie, tematică și sfaturi

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată în fiecare an pe 10 octombrie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la sănătatea mintală din întreaga lume și pentru a mobiliza eforturile de a-i sprijini pe cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că pandemia COVID-19 a provocat o creștere cu 25% a simptomelor de anxietate și depresie la nivel mondial. Se estimează că 12 miliarde de zile lucrătoare se pierd în fiecare an din cauza depresiei și anxietății, pentru care OMS estimează un cost pentru economia globală de aproape 1 trilion de dolari.

Potrivit OMS, inegalitățile sociale și economice în creștere și conflictele prelungite, violența și urgențele de sănătate publică care afectează întreaga populație amenință în continuare progresul către o stare de bine susținută.

Chiar și acolo unde există ajutor, stigmatizarea și discriminarea împiedică mulți oameni să primească îngrijirea de care au nevoie. Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă un angajament global de a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de sănătate mintală și de a mobiliza acțiuni de susținere și soluționare.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale: Istorie

Ziua Mondială a sănătății mintale a fost sărbătorită pentru prima dată la 10 octombrie 1992, ca activitate anuală a Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală. Ziua nu a avut inițial o temă specifică, iar scopul ei a fost promovarea sănătății mintale și educarea publicului cu privire la problemele relevante. Văzând popularitatea campaniei, în 1994 a fost folosită pentru prima dată o temă pentru această zi, care a fost „îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate mintală în întreaga lume”.

Cu fiecare an care a trecut, popularitatea zilei a continuat să crească. Unele dintre temele sale timpurii au fost femeile și sănătatea mintală (1996), copiii și sănătatea mintală (1997), sănătatea mintală și drepturile omului (1998) și sănătatea mintală și îmbătrânirea (1999). Tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale 2022 este „să facem din sănătatea mintală și bunăstarea tuturor o prioritate globală”.

Sfaturi despre cum să ai grijă de sănătatea ta mintală

1. Relația cu ceilalți

Oamenii sunt creaturi sociale. Din acest motiv, este important să avem relații puternice și sănătoase, ele fiind un factor cheie în calitatea vieții. Un sprijin social bun te poate ajuta să te protejezi împotriva daunelor provocate de stres.

2. Exerciții, meditație și spiritualitate

Orice exercițiu fizic ajută. Yoga este cunoscută pentru că ajută la construirea imunității și rezistenței. Practicile de mindfulness, cum ar fi meditația, ne ajută să ne liniștim mintea. 

3. Alimentația

Alimentele și băuturile ne afectează corpul, creierul și starea de spirit – spre bine sau spre rău. Oberservă-ți corpul și oferă-i ceea ce are nevoie, chiar dacă uneori, necesită mai mult timp față de o opțiune simplă și la îndemână, precum o patiserie. Oferă-i ingrediente nutritive, de calitate și evită zahărul procesat. Fă-ți mai bine o cană de ceai, o gustare hrănitoare și ia o doză de vitamina D și B12 pentru o pauză care să te energizeze.

4. Vulnerabilitatea

Acest lucru este extrem de important, astfel încât să ne curățăm mintea și corpul. Vorbitul deschis poate schimba modul în care vedem o situație și ventilarea stărilor interne, față de un confident de încredere, ne oferă spațiul pentru mai bine, dând afară gândurile negative și lăsând loc de creștere.

5. Nu face nimic

A nu face nimic este un exercițiu frumos pentru cei care au făcut mereu totul de-a lungul vieții lor. Să nu faci nimic este uneori la fel de important ca și a face ceva. Mergi la o plimbare și bucură-te de o ceașcă de cafea. Citește cartea pe care nu ai putut s-o termini mai devreme, ascultă albumul preferat sau doar ieși afară și bucură-te de culorile toamnei. 

6. Identifică „steagurile roșii”

Este natural să experimentezi simptome cum ar fi insomnie, anxietate, lipsă de speranță, vinovăție sau irascibilitate. Dacă aceste simptome persistă timp de două sau mai multe săptămâni, nu ezita să mergi către un specialist. O vizită la psiholog e de multe ori începutul unui drum spre starea de bine și de liniște pe care o cauți. 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului