Unde ești pe scara iubitorilor de schimbare, de la „total paralizat” la „îmi place, vreau mai mult!”? Întotdeauna mi-a plăcut schimbarea într-o oarecare măsură, dar m-am lovit deseori de un perete al fricilor și frustrărilor, generate de dificultatea de a înțelege întregul proces și, mai ales, unde se oprește el.
Abia când am început să o privesc din diferite perspective, am reușit să dezvolt un mindset potrivit. În loc să o percep ca pe ceva ce ar trebui să fac, pentru că asta fac oamenii de succes, am decis să accept că sunt co-creator al vieții mele alături de ea.
Iată trei sfaturi care mi-au sprijinit procesul de acceptare a schimbării:
1. Necunoscutul este mereu acolo
Acceptarea necunoscutului este o călătorie lungă de învățare, pentru că schimbarea este mereu acolo. Însă este totodată un factor esențial în evoluția umană. O modalitate prin care am depășit frica mea de necunoscut a fost să înțeleg că, în momentele de cumpănă, convingerile mele sunt extrem de puternice. Pot să cred că schimbarea îmi aduce bine sau că ea reprezintă o piedică constantă de care mă tem și peste care este imposibil să trec și, în ambele cazuri, am dreptate.
2. Orice schimbare are valoarea sa
Suntem oameni și a fi oameni înseamnă că nu facem lucruri pur și simplu de dragul de a le face. Avem nevoie de scop, valoare sau beneficii din acțiunile noastre. De cele mai multe ori, suntem reticenți în a accepta sau iniția o schimbare pentru că nu reușim să vedem mai departe de provocările aduse de ea. Fie că este vorba de un nou loc de muncă sau de o nouă structură organizațională propusă de CEO-ul companiei la care lucrezi, un simplu moment de conștientizare al valorii din spatele unei schimbări este poate cel mai important pas în călătoria spre acceptare.
3. Chiar dacă este necunoscut, eu sunt responsabilă de rezultatul final
Sigur, cred în subconștient că universul face magie în favoarea mea, oferindu-mi oportunități sub formă de provocări. Cu toate acestea, a fost crucial pentru mine să înțeleg că sunt o parte importantă a procesului și cea care face de fapt pașii pentru a naviga prin inevitabila schimbare. Niciunul dintre noi nu vizualizăm și apoi sărim imediat la rezultatul dorit. Ajungem acolo printr-o serie de acțiuni și ajustări minuscule care se adună în timp. Prin urmare, chiar dacă rezultatul final îmi este necunoscut, în realitate, eu modelez călătoria fiind prezentă și luând acele acțiuni pas cu pas, cum cred eu de cuviință.
Așa cum îmi place să spun: din fericire, nimic nu rămâne neschimbat. Când accepți inevitabilul și faptul că orice schimbare înseamnă o evoluție pe care tu o poți controla cu mentalitatea potrivită, poți scoate roțile ajutătoare care îți țin progresul în loc și te poți urca cu entuziasm pe bicicletă pentru a-ți începe călătoria spre necunoscut.
Leave a Response