5 MOTIVE PENTRU CARE AVEM NEVOIE DE O MENTALITATE DE SOLDAT – HPDI

5 MOTIVE PENTRU CARE AVEM NEVOIE DE O MENTALITATE DE SOLDAT

Nu cu multă vreme în urmă, conflictul militar părea o perspectivă îndepărtată urmărită cu precădere în documentarele istorice despre marile nenorociri care au tulburat omenirea cu zeci de ani în urmă. Nu doar că păreau distopice, prin inutilitatea lor, cât mai curând imposibile datorită alianțelor globale care ne-au ținut în pace pe parcursul a mai multe generații.

O statistică a anului 2020 arată că europenii vedeau conflictul militar ca o amenințare doar în procent de 2,64%, ceea ce în prezent a ajuns la 46.6% fiind principala sursă de îngrijorare, urmată la o distanță semnificativă de colaps economic și de o nouă pandemie. Granița încercată a Ucrainei precum și escaladarea rapidă a conflictului dintre Palestinieni și Israelieni adaugă puncte semnificative de stres în viața tuturor, atât direct dar și indirect.

Ce este însă esențial în această situație globală încărcată de tensiune și impredictibil este că viața noastră se desfășoară aproape normal, calitatea vieții nefiindu-ne afectată dramatic. Practic, chiar dacă conflictul dintre Rusia și Ucraina se întâmpla la zeci de kilometri de noi, liniaritatea vieţii noastre nu are de suferit semnificativ, și aici mă refer la întreaga populație, nu la cazurile specifice.

Astfel, ajungem la instituția denumită Armată și, tot statistic, pare-se că în acest moment ocupă numărul 1 în încrederea Europenilor, urmată de medici, după ce în 2020 încrederea în Armată era de 10 ori mai mică, fiind pe locul 6.

Calitatea vieții noastre, parcursul economic, faptul că ne putem face planuri într-o asemenea situație sunt posibile datorită unei echipe de oameni, cărora le spunem militari (de la a milita, a lupta pentru crezul lor care înseamnă siguranță națională), care reușesc printr-un sistem, oameni, resurse și o serie de procese să ne țină departe de zona de război.

Leadership în Linia 1 este programul nostru de leadership care aduce cele mai importante idei care funcționează în spațiul militar, dar și în echipele din care provenim. Am extras doar 5 principii de bază, urmând ca pe restul să le extrageți voi participând în acest program:

1.Claritatea Rolurilor

Este mult mai ușor de înțeles ce are fiecare de făcut. În armată nu există confuzie și dublă subordonare, rolurile sunt clare astfel încât și responsabilitățile să fie clare, și rezultatul predictibil. Într-o echipă, cu cât există mai multă ambiguitate, cu atât cresc șansele de eșec.

2.Obiectivele foarte precise

Primează obiectivele pe termen scurt și clare. Fie că trebuie apărat un obiectiv, fie că este o operațiune de salvare, structura de formulare este precisă, concretă și tangibilă, și foarte important, comună. Obiectivele secundare sunt enunțate, și prioritizate împreună, ceea ce ne duce la punctul 3.

3.Comunicare este simplă, dar eficientă.

Atât rolurile cât și obiectivele sunt enunțate în plen la fiecare operațiune, iar comandantul se asigură că ele au fost înțelese. Adițional, la fiecare punct intermediar există o raportare de status astfel încât toată lumea să știe unde este toată lumea raportat la obiectivul inițial, ceea ce elimină mare parte din presupuneri, și implicit acționare în consecință.

4.Deciziile sunt luate în funcție de expertiză

Acolo unde rolurile și obiectivele sunt clare, expertiza primează, așadar orice decizie este luată de către persoana potrivită, la momentul potrivit. Pare simplu, însă zgomotul decizional face de multe ori ca echipele să obosească înainte de a se apuca de treabă.

5.Încrederea că avem oamenii potriviți la locul potrivit.

Atunci când o echipă este creată este implicit că cele mai potrivite resurse disponibile sunt prezente, iar leadership-ul joacă un rol clar în a concentra echipa pe acțiune, nu pe îndoială. Acest lucru face ca atenția tuturor să fie pe procese, execuție și implicit pe rezultat, nu pe a se contesta unii pe ceilalți.


Acestea sunt doar 5 din cele multe lecții pe care le putem lua din programul de leadership militar, și care în echipele funcționale din companiile noastre vor face o diferență semnificativă.

Și dacă aceste argumente nu sunt suficiente, programul este implementat de către un fost luptător în trupele speciale de intervenție, colegul nostru Raul Marina, care ne învață în fiecare zi că din toate rolurile prin care a navigat, cel de OM este cel care i-a adus mereu și succes, dar și bucurie.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz LEONI România: Succesul Academiei care transformă perspectivele șefilor de echipă din producție