ASERTIV SAU… AGRESIV? – HPDI

ASERTIV SAU… AGRESIV?

Este foarte ușor să nu răspundem și să ne păstrăm gândurile pentru noi, chiar și dacă ele sunt negative. Este foarte ușor să ne enervăm, să ne pierdem cumpătul și să devenim ostili față de alții. Ceea ce nu este ușor este menținerea unei abordări asertive, evitarea reacției luptă-sau-fugi și păstrarea calmului. Reacțiile sănătoase duc la formarea individului sănătos. Indivizii sănătoși contribuie la sănătatea organizației.

A rămâne calmi și asertivi în fața dificultăților ne permite să fim creativi, lucru care ne face capabili să luăm deciziile cele mai bune.

În mod tradițional există patru abordări în comunicarea cu ceilalți. Confruntați cu schimbarea sau, mai rău, cu criza, oamenii tind adesea să recurgă la un anumit stil. Gândește-te la succesul sau la eșecul de a obține rezultatul dorit, folosind o anumită abordare. Iată stilurile, însoțite de o descriere a felului în care acționează oamenii când folosesc o anumită abordare în interacțiunea cu ceilalți.

Pasiv

Eviți conflictul, nu stabilești contact vizual, îți exprimi rar sentimentele sau opiniile, uneori îți lipsește încrederea, devii stanjenit cu ușurință, dar nu te plângi niciodată. De obicei te conformezi, iar uneori ești servil.


Pasiv-agresiv

Eviți conflictul și rareori îți spui punctul de vedere, dar te plângi de situație persoanei nepotrivite, la momentul nepotrivit. Te folosești de liniște, vinovăție, sarcasm și bârfă. Joci rolul victimei sau al martirului. Suprimi exprimarea exterioară a agresiunii, dar îți canalizezi furia în lipsa de cooperare pasivă și obstructionarea acțiunilor celorlalți.


Agresiv

Ești predispus să-ți ieși din fire, ești, în general, încăpățânat, zgomotos, lipsit de tact și uneori nu-i lași pe ceilalți să-și termine propozițiile. Acest tip de comunicare este argumentativ și uneori de respingere. Pari excesiv de încrezător, dar stima ta de sine este scăzută.


Asertiv

Îți exprimi opiniile și sentimentele deschis și sincer, fără a nega drepturile și nevoile celorlalți. Ești, de obicei, ferm fără a domina. Comunicarea este calmă, fără tensiune sau încărcătură emoțională. Este directă, dar nu este o confruntare. Folosești tact și diplomatie. Asertivitatea este atunci când îi spui cuiva „unde să meargă” astfel încât abia așteaptă să facă drumul! Acest stil poate fi descris ca asertivitate calmă.

Pe scurt, când întâmpinăm o situație care ne supără, avem patru alegeri, și în acel moment, înainte să răspundem, să decidem ce stil vom folosi.

Așadar, întrebarea este următoarea: Care abordare îmi este cea mai folositoare în această situație?

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Studiu de caz LEONI România: Succesul Academiei care transformă perspectivele șefilor de echipă din producție