#SolutionFocusedCoaching
De ce iubesc coachingul
De la munte pân’ la mare,
toată lumea parte de coaching are
Fie vremea cât de rea, coachingul este soluția mea
În iunie 2019 urma să am un training de 1 zi la Cluj. A doua zi după training, urmau sesiuni individuale de coaching cu fiecare dintre participanți. Nu mai făcusem asta niciodată. Auzisem de coaching, firește. Ba chiar mi se părea că în jurul meu, toată lumea este coach. Știți voi, povestea cu bula în care trăim. Singurul lucru pe care îl conectam cu coachingul era o sesiune la care fusesem client, cu ceva ani în urmă. Singura sesiune. De altfel, cu un coach renumit. Sesiune care m-a convins că nu e o experiență pe care aș repeta-o. Interogatoriu, nu coaching. Complet lipsit de empatie, de umanitate. Vă dați seama, nu aveam o părere foarte bună despre coaching, ca proces și rezultat. Din această poziție de rezervă față de ce înseamnă coachingul, apucă-te, Gina, să faci coaching cu 10 oameni, timp de 10 ore consecutiv.
Nu pare o premisă prea bună, așa-i?
Așa-i.
Am întrebat ce trebuie să fac. „Adresează întrebări deschise”. Pfff, sigur. Dat fiind că urma să se întâmple peste 2 zile, nu prea aveam cum să fac rapid o formare. Așa că am mers să improvizez ceea ce am presupus eu că trebuie să fie coachingul, cu o notă personală de umanitate adăugată.
Surpriză!
De fapt, 10 surprize una după cealaltă. Eram trainer de 11 ani și atunci am avut revelația efectului întrebărilor bine plasate, adresate într-un cadru de încredere. 10 ore au trecut în zbor! Cum s-a întâmplat treaba asta? Cu fiecare conversație, vedeam lumina din privirea interlocutorului. „Clientul”, cum se spune. Care pentru mine era un om. O persoană care voia să trăiască mai bine cu decizia pe care o avea de luat. O persoană care voia să îi fie mai ușor cu colega de birou. O persoană care voia să comunice cu mai mult calm.
Pornisem cu reținere, am ajuns să observ cu încântare cum oamenii își găseau un răspuns, o soluție, o modalitate de a acționa sau un pas spre mai multă claritate. Vă dați seama că am început să iubesc coachingul. Am făcut o formare. 4 module. Aș mai fi făcut, dar atât a durat.
Petra Müller-Demary a fost ghidul meu în acest proces, îi sunt profund recunoscătoare pentru acest lucru. Și aici am pornit cu reținere. Nu, nu așa sunt eu de obicei, așa a fost începutul relației mele cu coachingul. Să vă explic: am o formare în terapie, la pachet cu practică în zona aceasta.
Știți și voi că terapia nu e ca o plimbare în parc, poate de multe ori să fie similară cu a face pluta pe un râu învolburat.
Metoda de coaching, pe de altă parte, era Solution Focused Coaching. Adică o plimbare în parc. Să susținem clienții să găsească imaginea soluției – pe această temă sunt construite conversațiile de coaching. Mă întrebam cum se poate ca doar vorbind despre soluție să ajungi la o soluție, pur și simplu nu reușeam să văd.
Peste 100 de sesiuni de coaching susține între timp și pot face acum o listă ceva mai cuprinzătoare a motivelor pentru care am ajuns să iubesc coachingul:
- Este un proces scurt. În 2-3-5 sesiuni, obiectivul inițial este atins
- Este un proces plăcut. Discuția este centrată în jurul a ceea ce îți dorești să faci și ce speri să obții – e o conversație care generează emoții pozitive
- Este pentru tine. Timp dedicat ție, în care explorezi, te întrebi, ești liber să spui ce îți vine
- Este echivalentul unui brainstorming bun: îți vin idei, nu toate serioase. Multe soluții pe care le poți pune în practică
- Este un accelerator de performanță. Mă iertați că folosesc cuvinte mari, dar chiar este. Odată ce ți-ai setat un obiectiv, l-ai atins și vezi de ce ești capabil, următorul obiectiv va fi acel lucru la care îndrăzneai să visezi doar
- Este o cărămidă solidă la stima de sine
Uite câteva întrebări, pe care le veți auzi probabil într-o sesiune de coaching:
- Care este cel mai bun lucru ce se poate întâmpla în situația ta?
- Ce îți dorești să obții?
- Care vor fi câteva beneficii pe care le vei remarca, atunci când vei obține ce ți-ai propus?
Nu mă credeți pe cuvânt. Chiar vă rog să nu.
Încercați.
Dacă aveți șansa să interacționați cu un coach pe inima voastră, spuneți-ne cum a fost.
Leave a Response