De ce 71% dintre manageri își urăsc job-ul? – HPDI

De ce 71% dintre manageri își urăsc job-ul?

Sau cel puțin asta zice Forbes într-un research făcut împreună cu Gallup, în 2019. Iar colac peste pupăză, peste 80% dintre angajați își părăsesc locul de muncă din pricina șefului. Practic, dacă te uiți la aceste statistici sumbre reiese că e super nasol să fii manager, de ce ai face-o?

Pe de altă parte, printre primele lucruri despre care fiică-mea m-a întrebat legat de cariera mea, la o vârsta fragedă, a fost dacă sunt șef. Ceea ce m-a uimit peste măsură, pentru că deși nu înțelegea meseriile, a înțeles raportul de putere până la nivelul la care îi putea da o valoare suficientă cât să îl rețină.

Așadar, iată cum avem două curente antagonice, unul prin care societatea își dorește de la tine, și tu implicit pentru ea, să devii manager, dar viața bate filmul și statistica nu e de partea ta, spunându-ți că ai 71% șanse să fii nefericit în noua ta poziție. Iar motivul pentru care peste 80% dintre oameni vor părăsi locul în care lucrează este că, într-un fel sau altul, tu ca manager nu le-ai îndeplinit așteptările.

Ecuația tinde să mai elimine din necunoscute printr-un alt studiu făcut de CareerBuilder.com în 2020 care relevă că 58% dintre managerii din cele 34 de țări din studiu nu au făcut niciodată nici un studiu managerial. Practic nu au fost învățați să își facă meseria de manageri.

Așa că te rog din suflet să faci un efort de imaginație și să te gândești cum ar fi să mergi la olimpiada de patinaj artistic, iar toți cei care urcă pe gheață să nu fi avut niciodată nici o pregătire specializată, sau vreun antrenor. Cum ar arăta dansul lor, și cât timp ai rezista pe bancă până te vei decide să pleci? Și asta e valabil în orice sport, orice skill care necesită măiestrie. Sigur, poți să îți surprinzi plăcut prietenii cu o schemă pe gheață, sau un driblaj la fotbal, sau o mișcare nouă la biliard sau bowling, însă dacă vrei să trăiești din asta, îți va trebui mult mai mult decât atât. Îți va trebui învățare, exersare, feedback, reziliență, coaching, și așa zi după zi, lună după lună, an după an.

Să fii manager nu este atât de greu pe cât este să fii un bun manager și să sfidezi statistica, astfel încât să fii în cei 29% care se bucură de meseria lor. Și cum nimeni nu se naște învățat, sau niciodată nu ai învățat suficient de bine ceva încât să nu mai ai nimic de învățat, succesul companiilor stă în mare măsura în capacitatea de viziune și execuție a celor care au acest rol. Și dacă urmărești cifrele de mai sus, îți vei da seama că investiția în educația managerilor înseamnă printre altele o satisfacție a muncii mai mare, o retenție de personal și mai bună și, evident, performanțe mai bune pe orice palier.

De asta noi credem că educația managerilor este punctul de plecare în a trece de la amatori la profesioniști. Nu presupunem că oamenii vor învață singuri, și nici că toți vor învăța la fel, așadar pe lista de lucruri musai cu care ne ajutăm clienții, este pachetul de bază al educației manageriale: cum gestionezi resursele, cum folosești timpul mai eficient, cum dai și iei feedback și înțelegi ce vor oamenii tăi de la tine, cum îi motivezi, conduci și, nu în ultimul rând, cum iei deciziile potrivite. Noi îi spunem First Time Manager Academy, e ca un mini MBA întins pe 8 module online de 3 ore fiecare, cu traineri diferiți și mici teme între module, iar în ultimii ani l-am făcut de câteva zeci de ori poate și o sută, dar niciodată în format OPEN ca acum.

Dar mai multe vei găsi AICI.

Și pe bune, cine ar ieși pe gheață fără să fi învățat să patineze, așteptând să fie huiduit și oamenii să plece?

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului