Despre ecuația încrederii – HPDI

Despre ecuația încrederii

În 2015, Daniel David spunea în cartea sa „Psihologia poporului român” că una din provocările românilor este încrederea. Ei bine, știm noi o vorbă din popor cum că încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Atunci când discut despre echipă în cursuri sau teambuilding-uri, nu pot să nu aduc aminte de Încredere, menționând mereu că este un element important în relația cu noi înșine și cu ceilalți.

Studiind tot mai mult echipele și dinamica dintre oameni, am descoperit ecuația încrederii. Dezvoltată de Robert M. Galford  și Anne Seibold Drapeau, ecuația arată nivelul de încredere, oferind acestui ingredient de bază în echipe un element cantitativ. Iar ca orice ecuație, aceasta ia în calcul câteva elemente pe care ți le prezint pe scurt mai jos: 

1. Credibility

Cât de credibil ești în fața colegilor tăi? Oare ceea ce tu alegi să spui are valoare de adevăr în fața lor? Faptul că spui că vei respecta un termen sau că vei lua o decizie, este crezut de oameni? Acest element îl poți lua în calcul și când alegi să te „vinzi” la angajare, pentru că dacă afirmi ceva, e bine ca acele cuvinte să aibă o bază solidă. 

2. Reliability

Cât de mult se pot baza colegii tăi pe tine? Acest element are strictă legătură cu ce alegi să faci. Dacă ai setat un deadline, e bine să fii responsabil si să îl respecți. Dacă credibilitatea are legătură cu mesajele pe care le transmiți, ei bine acest element are legătură cu al tău comportament. „Walk the talk” cum ar spune americanii. 

3.  Intimacy

Cât de apropiat ești de colegii tăi? Intimitatea în această formulă a încrederii se referă strict la calitatea relațiilor tale personale. Dacă profesional credibilitatea și un comportament predictibil te vor ajuta,  la nivel personal încrederea ține cont și de relaționare și cunoaștere. 

4.  Self-orientation

Suma tuturor elementelor de mai sus se va împărți la self-orientation (orientarea către sine) – sau intenția din spate. Practic, atunci când discutăm de încredere e bine să fii credibil, să fii un om pe care oamenii se pot baza și cu care pot avea o relație bună. Însă dacă pe toate acestea le faci doar ca să fie în folosul tău și echipa ta simte asta, încrederea va avea de suferit.


Deși matematica nu este punctul meu forte, m-a ajutat să înțeleg că încrederea se bazează pe câteva elemente care sunt în controlul meu. Eu aleg să fiu onestă, credibilă, o persoană care ajută și care se ține de promisiuni, care construiește relații autentice și face asta pentru a face parte dintr-o echipă faină. 

Munca și performanța în echipă pleacă de la încredere, personală și profesională. Te invit și pe tine să reflecți puțin asupra acestei ecuații și să-ți calculezi propriul coeficient al încrederii. Acest exercițiu te va ajuta să identifici mai apoi acțiuni concrete pe care le poți face ținând cont de cele 4 elemente: Credibility, Reliability, Intimacy, Self-Orientation. 

Iar dacă vrei sa povestim împreună despre încredere și munca în echipă te aștept oricând la un training, sau chiar LIVE la Open-ul First Time Manager Academy, începând cu 5 octombrie 2022. 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație