4 frici majore cu care se confruntă fiecare manager la început de drum – HPDI

4 frici majore cu care se confruntă fiecare manager la început de drum

Ai fost promovat! Ce veste extraordinară! În sfârșit simți că eforturile tale au fost răsplătite și te poți bucura de roadele muncii tale.

Doar că, după entuziasm și bucuria unor noi începuturi, simți că ești cuprins de alte emoții. În unele situații, frica te poate copleși sabotând toată munca pe care ai depus-o până la acel moment. Studiile au arătat că suntem cu toții sabotați de această frică, indiferent de nivelul la care ne aflăm în carieră, ajungând să ne controleze de fiecare dată când în viața noastră apare ceva nou. Vestea bună este că le putem depăși în măsura în care suntem dispuși să adoptăm o gândire orientată către învățare.

A avea o gândire fixă implică în principal convingerea că abilitățile pe care le deținem nu pot fi schimbate. Pe de altă parte, a avea o gândire orientată către învățare se bazează pe percepția că orice lucru nou din viața noastră reprezintă o oportunitate de dezvoltare.

Iată patru frici cu care se confruntă managerii la început de drum și cum pot fi acestea combătute:

1. „Nu pot face asta”

Managerii se confruntă cu această temere destul de frecvent atunci când sunt promovați, cu atât mai mult cu cât nu au foarte mare încredere în propriile abilități. Din păcate, atunci când credem că nu suntem suficient de buni, căutăm în jurul nostru lucruri care să vină să ne confirme convingerea.

Ce putem face?

Atunci când ne suprindem încercând să ne demonstrăm nouă înșine cât de nepregătiți suntem, ne putem pune următoarele întrebări:

 • Este normal să am așteptarea ca totul să iasă perfect?
 • Ce simt că nu funcționează cum ar trebui?
 • Cum aș putea face lucrurile mai bine?

Schimbându-ne mentalitatea în acest fel, ne transformăm temerile în oportunități de învățare care ne pot ajuta să stabilim cum putem depăși un moment. Singura modalitate prin care putem deveni mai buni făcând un lucru nou este prin a-l exersa.

2. „Dacă munca echipei pe care o coordonez nu va aduce cele mai bune rezultate”

A lăsa rezultatele muncii noastre în mâinile altor persoane implică anumite riscuri, dar asta înseamnă o parte din activitatea de manager. Reușitele noastre depind de succesul echipei și abilitățile noastre de a-i gestiona. Această situație ne poate face să simțim că pierdem controlul comparativ cu momentele în care eram responsabili numai de munca noastră.

Ce putem face?

Ne putem reorienta gândirea în direcția învățării punându-ne următoarele întrebări:

 • De ce ne temem?
 • De ce ne este frică de rezultatele slabe ale echipei?
 • Ce probleme trebuie să rezolvăm pentru a îmbunătăți performanța întregii echipe?

Una dintre cele mai mari probleme poate fi că acceptăm o credință falsă. Putem crede cu tărie că nu suntem capabili să învățăm ceva nou sau să ne adaptăm la situații nemaiîntâlnite. În calitate de manager, avem puterea și autonomia de a decide lucrurile noi pe care vrem să le învățăm.

3. Gestionarea unei echipe îmi va lua atât de mult timp încât nu voi putea face nimic altceva

Și aceasta este o frică des întâlnită în rândul noilor manageri care nu știu încă ce așteptări să aibă cu privire la activitățile de gestionare ale echipei. Totuși, convingerea din spatele acestei temeri nu se referă la gradul de ocupare, ci la abilitățile de a seta așteptări rezonabile.

Ce putem face?

În loc să acceptăm convingerea că noul rol va adăuga și mai multe lucruri de rezolvat pe lista noastră, ne-am putea pune următoarele întrebări:

 • Ce spune această frică despre noi?
 • Este întemeiată această frică?
 • Cum putem schimba povestea?

În acest caz frica ne spune că nu avem puterea să ne adaptăm sau să schimbăm lucrurile. Pe o poziție de management, cei din jur au așteptarea ca noi să rezolvăm probleme, iar asta implică adaptabilitate și identificarea de noi posibilități. Avem propriul set de abilități și putem rezolva problemele în felul nostru.

4. „Dacă deleg, lucrurile nu vor mai funcționa”

Adesea oamenii au convingerea că nu pot delega, deși nu au încercat asta niciodată. Această frică merge mult mai departe de temerea că cealaltă persoană nu va putea face o treabă la fel de bună ca noi.

Ce putem face?

Ne putem adresa următoarele întrebări:

 • Avem ceva de învățat despre propria persoană?
 • Care sunt rezultatele de care ne temem și de ce?
 • Ce convingeri ne alimentează această frică?

A învăța înseamnă a câștiga

În esență, frica izvorăște din gândurile noastre. Vestea bună este că putem prelua puterea asupra acestora. Obișnuindu-ne să aveam o mentalitate orientată către învățare, putem împiedica frica să ne definească sau să ne saboteze – o abilitate care ne va ajuta pe măsură ce vom avansa în carieră.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă
Next Story
Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă