Ce nu iti spune teoria despre managementul oamenilor  – HPDI

Ce nu iti spune teoria despre managementul oamenilor 

people-management-strategyAm avut ocazia de-a randul anilor sa fiu peste masura de injurat de catre oamenii pe care i-am condus in mod formal…

In 2004 am terminat Facultatea de Management din cadrul ASE, cu o diploma in mana prin care ma puteam numi viitor manager. Si cu un bagaj de cunostinte prin care as fi facut performanta in orice situatie, daca urmam retetele din carti. Atunci, dar si de atunci, cred ca am fost managerul catorva sute de persoane. Dar parca v-am spus cat de injurat am fost, nu?

Esti manager, faci asta de cativa ani, presiunea pe rezultate e din ce in ce mai mare, oamenii par nepotriviti pentru ce ai tu de facut. Iata ce am invatat in 12 ani de cand conduc oameni, lucruri pe care nici facultatea, nici masterul, niciunul dintre cursurile la care am participat  nu m-au invatat:

1. Nu te astepta ca oamenii sa faca ce spui tu, daca nici tu nu faci ce spui tu. Oamenii vor face ce faci , nu ce predici.

2. Oamenii sunt diferiti. De asta avem haine diferite, de asta mancam mancaruri diferite, de asta avem masini diferite si ascultam muzica diferita. De asta nu exista niciodata o strategie de performanta manageriala care functioneaza la toti. Adaptabilitate este cuvantul cheie.

3. Toti iti spun sa delegi. Dar nu iti iese si ai senzatia ca tu poti sa o faci mai bine decat cei carora le delegi. Dar asta te face un specialist, nu un manager bun. Un manager bun esti atunci cand ceea ce tu delegi, se face mai bine decat daca ai fi facut-o tu.

4. Ai facut cursuri de leadership cu zilele. Si deja le stii pe de rost. Si chiar si asa , ceva iti lipseste. Ceva-ul ala reprezinta schimbarea ta, ca individ, inaintea schimbarii celorlalti. ‘Lead by example’ era un afis de succes, cu multi ani in urma.

5. ‘Culture eats strategy for lunch’ zicea Drucker. Cu alte cuvinte, orice schimbare in departamentul tau trebuie sustinuta de cultura departamentului respectiv  si este in concordanta cu valorile voastre. Si atunci este autentica  si de durata.

6. Fii autentic,  actioneaza in baza valorilor tale reale  si respecta valorile celorlalti. Nu incerca sa fii managerul despre care iti povestesc eu in articolul asta ci doar fii omul. Si brusc, schimbarea se produce.

7. Succesul si rezultatele bune nu vin de azi pe maine, Cum niciun sportiv nu a inceput azi si maine a fost campion mondial. Procesul este progres, zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna.

Restul invatamintelor mele le vei descoperi pe 19 Februarie. 

Autor: Petru Pacuraru

 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă
Next Story
Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă