Cum sa fii un sef bun in vremuri grele – HPDI

Cum sa fii un sef bun in vremuri grele

Exista perioade dificile in vietile noastre personale si cu atat mai mult in traseul unei companii, mecanism complex si uneori dificil de controlat. Acestea sunt momentele in care membrii unei echipe isi indreapta privirea catre cei care ii inspira. Un manager obisnuit administreaza, in timp ce un lider inoveaza. Un manager ii controleaza pe ceilalti, dar un lider ii inspira.

Poate ca ai avut in echipa astfel de momente dificile sau ai vrea sa fii pregatit pentru orice. Iata cateva reguli de baza ale managementului pe timp de criza:

  1. Nu te pacali singur. Daca situatia e intr-adevar grava, nu incerca sa imblanzesti realitatea, mintindu-te singur. Daca nu identifici problema in intregul el, nici șansele de a o rezolva nu vor fi prea mari.
  2. Comunica permanent si onest. Spune-le deschis celor din echipa ta in ce situație se afla compania, ce ai de gand sa faci pentru a rezolva problemele si care vor fi consecintele actiunilor tale.
  3. Fii un model pentru echipa ta. In vremuri grele, anumite sacrificii sunt, uneori, necesare. Daca este nevoie ca angajatii sa lucreze mai mult, pe bani mai putini, pentru a trece peste perioada de criza, un sef bun va fi primul care-si va semna reducerea de salariu. De asemenea, tot el va fi primul la birou si ultimul care pleaca acasa.
  4. Actionează ferm si decisiv. Este important pentru un manager sa nu ezite atunci cand ia decizii, indiferent cat de nepopulare ar fi ele. Un sef care arata nesiguranta in actiunile sale va pierde respectul si, implicit, controlul echipei.
  5. Asuma-ti riscuri. Perioadele de criza aduc adesea managerii in situatii cu care nu s-au mai confruntat. In acest context, orice decizie poate reprezenta un risc. Pe de alta parte, o decizie riscanta este intotdeauna mai buna decat nicio decizie.
  6. Asuma-ti responsabilitatea. In vremuri grele, managerul este cel care ia decizii, deci tot el este cel care poarta responsabilitatea hotararilor sale. Un sef bun nu va incerca niciodata sa arunce raspunderea in carca altora, atunci cand deciziile sale se dovedesc gresite, dar va impartasi succesul cu echipa sa, atunci cand deciziile lui au fost corecte.
  7. Intreaba des si asculta mult. Oi fi tu sef, dar in niciun caz nu le poti sti pe toate. Un manager bun se consulta permanent cu membrii echipei sale. Este foarte posibil ca ideea salvatoare sa vina de la unul din subalternii tai. Dar daca nu intrebi, nu vei afla niciodata.
  8. Alege solutia constructiva in locul pedepsirii vinovatului. Gandirea noastra ne impinge la asimilarea pedepsirii unui vinovat cu solutionarea tuturor problemelor, cand, de fapt, acestea vor continua. Suntem un sistem care nu se va defecta niciodata pe baza unui unic element.
Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Tu ce tip de lider ești?