Definitivul cotidian – HPDI

Definitivul cotidian

In fiecare zi luam sute de decizii, iar odata cu evolutia tehnologiei, numarul acestora va creste. Creierul nostru este asaltat de mesaje si imagini pe care decide sa le ignore sau sa le accepte.

O decizie pe care ti-o vei aminti va fi sigur cea prin care ai hotarat sa eviti un conflict cu colegul de birou sau cea care a condus la discutia cu sefu’ si a implicat o marire de salariu, schimbare de post sau demisie. De foarte multe ori evitam sa luam decizia care ne impinge spre actiune. De ce o facem? Pai, aoleu! Daca niciodata in viata lui colegul de birou nu va mai vorbi cu mine si vom fi intr-un conflict permanent? Sau: daca sefu’ va considera nedreptatita cererea mea si nu vom mai avea niciodata relatia pe care o avem acum? Aici intervine de cele mai multe ori lipsa in luarea unei decizii: avem tendinta de a da un caracter permanent oricarei actiuni. Cand, de cele mai multe ori, supararea de azi, cuvintele care ne-au afectat, e-mail-ul care nu s-a trimis sau marirea de salariu pe care am cerut-o, nu va mai conta intr-un an. Nu iti vei aminti de ele. Sunt lucruri marunte care te sacaie azi, dar de care vei putea scapa maine. Sunt actiuni mici, care nu vor avea caracter permanent si care consuma mai multa energie in minte noastra decat se va intampla in realitate. Iar partea buna a lor, este ca maine le poti schimba. Maine vei avea din nou sansa sa vorbesti cu colegul sau sefu’, sa alegi alta culoare pentru mobila. Putine lucruri sunt definitive, iar acelea au de cele mai multe ori legatura cu viata.

Iata cateva idei care te vor ajuta sa scapi de temerea de a lua decizii?

Fa o lista cu plusuri si minusuri ale deciziei pe care urmeaza sa o iei. Poate ca iti va fi greu la inceput sa acorzi atat de multa atentie acestei liste. Pe termen lung, vei ajunge sa o realizezi automat;

Ai grija la serotonina si cortizol! Atunci cand suntem fericiti (ametiti de serotonina) suntem tentati sa luam decizii mult mai usor, insa mai nechibzuit. Ai observat ca atunci cand ai avut un succes crezi ca lumea e a ta si nimic nu te poate invinge, astfel ca iei cele mai drastice decizii? Este serotonina. De asemenea, atunci cand se intampla reversul medaliei – cortizolul, iei decizii foarte greu. Atunci cand esti stresat, ai observat, probabil ca iti este foarte greu sa iei chiar si cele mai usoare decizii. Totodata, studiile au indicat ca dimineata suntem plini de serotonina, iar seara plini de cortizol.

Ce fel de viata vrei sa ai? De cele mai multe ori evitam sa luam o decizie nu numai pentru ca proiectam un definitiv negativ, ci si pentru ca suntem nesiguri pe noi si pe ceea ce am putea face daca am fi respinsi sau exclusi. De aici si intrebarea mea. Tu esti singurul care poate decide daca va actiona mereu ghidat de frici si „what if?” sau va privi increzator si va intelege ca totul in jurul nostru se bazeaza pe perceptii.

Tinteste catre fericire si nu catre detinerea controlului. Atunci cand nu mai conteaza cine controleaza, iar tu esti fericit ca ai luat deciziile bune pentru tine si nu pentru a controla, viata ti se va schimba.

Care este cel mai rau lucru care se poate intampla? Daca, spre exemplu, refuzi sa discuti cu colegul tau despre lucrurile care te deranjeaza pentru ca cine stie ce s-ar putea intampla, incearca sa iti imaginezi realist care ar fi cel mai rau lucru posibil. Si atunci cand vei fi confortabil cu asta, nu va mai fi nimic ce ti-ar putea sta in cale.

De multe ori evitam sa luam decizii de teama definitivului repercusiunilor. De multe ori am stat nemiscati in fata unor discutii de teama ca daca am vorbi, vom fi indepartati sau exclusi. De multe ori, am refuzat sa actionam pentru ca ceea ce am face ar fi definitiv.

Mai jos, impartasesc cu tine o poza sugestiva cu ceea ce ne impiedica de obicei sa luam decizii.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă
Next Story
Construirea unei culturi de încredere și colaborare în echipă