Despre Little Finger si alti balauri de pe Facebook – HPDI

Despre Little Finger si alti balauri de pe Facebook

Din adolescenta pana in zilele noastre m-au fascinat toate aspectele referitoare la misticitatea personalitatii unui individ. Si in fiecare zi aflu lucruri despre mine. Astazi, spre exemplu, am facut un test din care am aflat ca sunt Little Finger din Game of Thrones. Dezamagitor! Ma asteptam la un dragon, macar. Then again, exista riscul de a face testul pana cand am fi obtinut rezultatul pe care mi-l doream. In general, ne place tare mult sa auzim cuvinte care sa ne confirme lucrurile alea minunate despre noi pe care le stim, dar nu obisnuim sa le zicem. Asteptam sa isi imagineze sau sa le identifice ceilalti. Si atunci apelam la quiz-uri, dam share pe Facebook sa vada si prietenii, sa ne plaseze intr-un context, sa ne perceapa intr-un fel.

Ne plac mult quiz-urile astea usurele de pe internet. Nu numai ca sunt la indemana noastra si ne vand niste idei usurele si informatii extrem de rudimentare, fara vreo fundamentare stiintifica. Acestea pe termen lung ne satisfac si tempereaza o pornire primordiala a creierului: instinctul tribal. De fiecare data cand vei ajunge intr-o companie, ti se vor prezenta departamentele si echipele. Ori de cate ori vei merge intr-un team building, vei merge cu echipa ta, cea de care apartii. In momentul in care esti pus in situatia de a face parte din alta echipa, vei iesi din zona ta de confort, dar te vei obisnui la un anumit punct si vei avea alt grup de care sa apartii. Ba mai mult, vei ajunge sa te lupti cu cei cu care imparteai acelasi nume de echipa. Si faci asta fara sa evaluezi valorile sau ideile acelei echipe, fara sa analizezi rational situatia.

Aceasta este una dintre primele nevoi ale creierului uman: aceea de a apartine unui trib, unei culturi, unei societati, unui grup. Astazi apartinem unei echipe la birou, unui grup al iubitorilor de pisici pe Facebook, a bancii X atunci cand primim salariul. Si asta ne linisteste. Ne face sa credem ca avem subiecte de discutii, ca impartim aceleasi bucurii si ca ne putem plange amarul cu cineva care ne intelege.

In viata de zi cu zi completam quiz-uri online. Facebook-ul, aceasta platforma care strange laolalta bunici, nepoti, prieteni indepartati, retete, scandaluri, jocuri, micro-site-uri, se ocupa si cu teste psihologice care-ti spun ce tip de personaj esti. Poate ca nu crezi in testul pe care il faci, dar rezultatul te va incanta. Te va face sa te simti parte a ceva. Iti va pacali creierul ca detine controlul.

Cu totii ne dorim sa apartinem si sa simtim ca, desi suntem speciali, mai sunt vreo 10 ca noi. De mici am fost obisnuiti asa. Luam eu locul 1 cu coronita alaturi de colegul din clasa paralela si ajungeam asa intr-o elita a scolii. Eram speciala, dar il mai gaseam pe unul ca mine cu care sa vorbesc despre integrale si logaritmi. Alege cu grija grupul din care vrei sa faci parte, cel cu care sa te identifici pentru ca, pe termen lung, se poate transforma intr-un paravan care te impiedica sa vezi mai departe de propriul trib si de ideile lui. Te poate plafona si impinge la uniformizare.

Inainte de a te decide cui vrei sa apartii si ce sa te reprezinte, iti propun 2 intrebari pe care le-am primit de curand:

– uita-te in oglinda, vorbeste cu tine si spune-mi 3 lucruri care-ti plac la tine (by Marinela)

– care este magia ta? Care este motivul pentru care te trezesti in fiecare dimineata? (by Jim)

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Tu ce tip de lider ești?