Cele 4 tentatii ale liderilor – HPDI

Cele 4 tentatii ale liderilor

A fi un lider inseamna a avea tot timpul intrebari bune, din care oamenii din echipa ta sa invete ca raspunsul oricarei probleme este la ei.  In general, seful o sa iti spuna ce sa faci, cand sa faci. Liderii te vor intreba care este parerea ta si cum crezi ca ar fi mai bine sa abordati problema.

A da o solutie echipei tale nu este intotdeauna cel mai bun lucru pe care poti sa il faci. De obicei se invata din greseli, iar cei mai buni conducatori stiu cat sa isi lase oamenii sa greseasca, astfel incat sa invete dar, in acelasi timp, sa nu fie afectati de esec.

Cele 4 tentatii ale liderilor

  1. De a avea toate raspunsurile

Suntem cu ochii pe deadline-uri si asta ne face sa ne grabim atunci cand vrem sa rezolvam o problema. Cea mai mare tentatie este dai un raspuns in loc sa pui o intrebare. Problema este rezolvata pe loc si toata lumea este multumita. Acest lucru are un efect neplacut pe termen lung, atunci cand toti vor astepta de la tine sa vii cu solutiile. Sfatul nostru este sa-i lasi sa gandeasca pentru ei.

  1. De a avea o opinie despre orice

Cand ai pus o intrebare, iar raspunsul nu este chiar cel pe care ti-l doresti esti tentat sa fortezi putin nota si sa iti expui punctul de vedere. Nu intotdeauna ai cea mai buna opinie. Asculta oamenii si ia ce e mai bun din raspunsurile lor.

  1. De a fi „parinte”

De multe ori se intampla sa vina cineva la tine cu o situatie de criza cu care tu te-ai mai confruntat in trecut. Tentatia este sa vorbesti mai mult decat sa asculti. Un lucru pe care parintii nostri l-ar face cu siguranta. Dupa care ar incheia cu „ti-o spun pentru ca am trecut si eu prin asta”. Oricat de bine intentionata ar fi, replica nu ajuta prea mult gandirea personala. Asa cum am mai mentionat iti recomandam sa iti lasi echipa sa invete din propriile greseli..

  1. De a avea ceva de demonstrat

Ocupi o pozitie in care toti ochii sunt pe tine. Senzatia este ca trebuie sa demonstrezi constant ca meriti sa fii acolo, in fruntea acelor oameni, responsabil de actiunile si viitorul lor profesional. Tot ce ai de demonstrat este ca echipa ta este una cu initiativa, gata sa treaca peste orice obstacol. Asta se face punand intrebarile potrivite si pregatindu-ti constant oamenii.

Cu totii suntem tentati sa rezolvam cat mai repede problemele de care ne lovim. Scopul liderilor este mai mult decat sa rezolve problema. Ei pun accent pe dezvoltarea echipei in asa fel incat sa faca fata oricarei probleme, oricat de grea ar parea.

Despre leadership, dar si cum influenteaza comportamentul liderilor performantele angajatilor, vom vorbi in cadrul Masterclass-ului Transforming Talent into Performance, marti, 27 noiembrie, in Bucuresti.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Tu ce tip de lider ești?