Diferențele dintre generații reprezintă un subiect vechi de când lumea, iar echipele multigeneraționale sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Nevoia unor răspunsuri legate de cum să îi atragi pe cei tineri în echipa ta sau cum să faci un Baby Boomer să lucreze cu un reprezentant al generației Z este tot mai pregnantă.
Mediul și contextul în care s-au născut influențează decisiv atitudinile și caracteristicile fiecăreia.
Baby Boomers este generația născută după cel de-al doilea razboi mondial, cea care a primit sarcina de a construi un mediu de lucru, practic lumea pe care o știm astăzi. Arhitecții, așa cum sunt ei numiți, sunt cei a căror viață a fost marcată de radio și multitudinea de dezbateri. Aceasta era forma în care primeau informațiile; lucru care a ajuns să îi influențeze pe termen lung. Baby Boomers sunt auditivi și preferă interacțiunile personale pentru a primi informațiile.
Generația X sau generația Muncitoare sunt cu precădere în zilele noastre manageri. Aceștia au un spirit mai antreprenorial decât generația Baby Boomers. Crescând cu apariția televizorului și primind pe această cale informațiile sunt persoane vizuale care au inventat și oferirea de informații prin prezentări PowerPoint.
Generația Y sau Millennials sunt cei a căror existență a fost marcată de apariția calculatorului și a internetului, iar asta a făcut ca ei sa fie autonomi în ceea ce privește obținerea de informații. Însă cum știu că informațiile sunt vaste și au nevoie de filtre pentru a căuta exact ce au nevoie, au creionat în personalitatea lor nevoia constantă de structură și feedback.
Generația Z, cei mai orientați către tehnologie, sunt și cei care caută mereu compania unei echipe.
Pe lângă etichetele puse de mediul în care trăiesc cele 4 generații se mai diferențiază în funcție de:
- Comunicare. Baby Boomers sunt mai rezervați și sustin o comunicare bazată pe informații strict necesare. Generația X preferă un stil mai autoritar (control și comandă). Millennials preferă o abordare colaborativă în comunicare. În timp ce generația Z apreciază interacțiunea în persoană.
- Atitudinea legata de schimbare. Baby Boomers sunt precauți în privința schimbării. Generațiile X și Y văd schimbarea ca o modalitate de creștere. Iar generația Z este obișnuită cu schimbarea și se așteaptă să fie prezentă și la job, văzând-o ca o un lucru normal.
- Modalitatea de învățare. Angajații, indiferent de vârstă, se așteaptă ca angajatorul să le furnizeze traininguri care să îi ajute să își dezvolte abilitățile atât tehnice, cât și cele de soft skill. Baby Boomers și generația X preferă cursurile tradiționale si instrumentele de dezvoltare personală. În timp ce generațiile Y și Z preferă acțiunile colaborative și instrumente tehnologice care să susțină procesul de învățare.
Leave a Response