„Mulțumesc” autentic și disciplinat – HPDI

„Mulțumesc” autentic și disciplinat

Probabil am fi început acest articol cu o sintagmă de genul: recunoștința este o practică simplă care are un impact profund asupra bunăstării noastre fizice, mentale și emoționale. Dar nu e deloc așa. În prag de sărbătorire a Zilei Recunoștinței, vrem să ne (re)amintim beneficiile cuvântului „Mulțumesc!”. În mod normal am zice că este o practică obișnuită, că o poate face oricine. Dar să fii recunoscător într-un mod disciplinat, divers și autentic este o treabă serioasă. Nu te trezești în fiecare dimineață cu dorința de a mulțumi pentru că respiri sau încă ești aici. Deși, bunica așa făcea și poate așa înțeleg de ce a depășit 90 de ani.

La birou, în ședințe, ni se întâmplă să practicăm des recunoștința. Alegem un coleg pe care ne propunem să îl sărbătorim, să îi spunem cât de mult contează pentru noi. După ce am făcut asta în mod constant o perioadă îndelungată, ne-am bucurat că suntem văzuți, am fost emoționați, am ajuns să repetăm unele lucruri despre noi, a început să devină un obicei ușor forțat. Și iată cum, în amalgamul de emoții pozitive, s-a strecurat și una care ne-a făcut să luăm o pauză mică de la această rubrică a ședinței, să mai adunăm resurse și să ne întoarcem cu forțe proaspete.

Nu credem că este ușor să fii recunoscător zilnic pentru ceva. Asta pentru că în curând vom pica într-o rutină, vom bifa încă ceva, vom face lucrurile numai ca să ne fim recunoscători că știm să ducem la bun sfârșit agenda zilei. Pe termen scurt, o abordare de acest gen va susține rezultatele cercetărilor care arată că exprimarea recunoștinței poate transforma modul în care ne percepem viața și poate îmbunătăți semnificativ calitatea acesteia. Iar după ce am reușit să ne antrenăm mintea să vadă lucruri bune în jurul nostru, pe termen lung, vom fi recunoscători când vom simți asta, și nu din obligație.

Dar care spun oamenii de știință că ar fi cele mai importante beneficii ale cuvântului „Mulțumesc”?

1. Îmbunătățirea sănătății mintale

Recunoștința este asociată cu o reducere semnificativă a emoțiilor negative, cum ar fi anxietatea și depresia. Practicarea recunoștinței stimulează producția de serotonină și dopamină, substanțe chimice din creier care contribuie la starea de bine. De asemenea, ajută la creșterea optimismului și la dezvoltarea unei perspective mai pozitive asupra vieții.

2. Dezvoltarea relațiilor sociale

Exprimarea recunoștinței față de ceilalți întărește legăturile sociale și promovează empatia. Persoanele recunoscătoare sunt percepute ca fiind mai prietenoase, mai generoase și mai de încredere, ceea ce le face mai atractive din punct de vedere social. Un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology a arătat că oamenii care își exprimă recunoștința au relații mai satisfăcătoare și mai profunde.

3. O sănătate fizică mai bună

Practicarea recunoștinței poate avea un impact pozitiv și asupra sănătății fizice. Persoanele care se concentrează pe lucrurile bune din viața lor tind să doarmă mai bine, să aibă o tensiune arterială mai mică și să experimenteze mai puține simptome de boală. Reducerea stresului prin recunoștință ajută la scăderea nivelului de cortizol (hormonul stresului), ceea ce contribuie la o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

4. Stimularea performanței academice și profesionale

Recunoștința îmbunătățește concentrarea și motivația, contribuind la succesul academic și profesional. Persoanele recunoscătoare sunt mai dispuse să își asume responsabilități și să își ajute colegii, ceea ce le face mai eficiente în echipă.

5. Promovarea fericirii pe termen lung

Recunoștința acționează ca un amplificator al fericirii, ajutându-ne să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții. În loc să căutăm mereu mai mult, recunoștința ne învață să apreciem ceea ce avem deja. Practicarea recunoștinței este o componentă cheie a mai multor tradiții spirituale, fiind considerată o cale către pacea interioară.

Cum să integrezi recunoștința în viața ta?

Jurnalul recunoștinței: Notează zilnic lucruri pentru care ești recunoscător. Disciplinându-te astfel vei dezvolta noi conexiuni neuronale care să te ajute să vezi în altă lumină lucrurile care te înconjoară. În plus, poți păstra acest jurnal și reciti la fiecare final de an.

Meditația recunoștinței: Gândește-te la momentele frumoase din ziua ta înainte de culcare. Îți va aduce liniște și ordine în gânduri.

Reflecția zilnică: Concentrează-te pe lecțiile și binecuvântările ascunse chiar și în situațiile dificile. Aceste lucruri pot apărea după un timp de disciplină. Nu poți avea așteptarea ca, peste noapte, să vezi lucruri bune în jur, iar intențiile oamenilor să le plasezi mereu în lumină pozitivă.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
5 tendințe din domeniul L&D pentru 2025