Studiu de caz: Academia Leadership in linia 1 – strategii militare pentru liderii de business  – HPDI

Studiu de caz: Academia Leadership in linia 1 – strategii militare pentru liderii de business 

În fiecare zi, liderii se confruntă cu provocări care par la fel de dificile ca o misiune militară: sarcini complexe, întâlniri, termene limită strânse și echipe diverse care trebuie să colaboreze eficient. Liderii au nevoie de dezvoltarea abilităților de gândire strategică, comunicare eficientă, adaptabilitate sau creativitate pentru a îmbunătăți performanța echipei, a contribui la succesul organizație și a inspira. 

În peisajul dinamic al trainingurilor care dezvoltă abilitățile de leadership, la începutul acestui an, a apărut un program de formare inovator, care face legătura între excelența militară și succesul de business. L-am construit gândindu-ne la nevoile participanților și la resursele și capitalul nostru intern –Raul Marina, consultantul și ghidul întregului program, aduce în sala de curs, prin experiența sa militară, de business și de training, multă profunzime, creativitate, flexibilitatea și umor. Programul se concentrează pe principii militare fundamentale, precum organizarea precisă, canale clare de comunicare și gestionarea sistematică a schimbărilor, adaptându-le specific pentru provocările de business. 

De ce un program de leadership militar într-o epoca in care ierarhiile sunt tot mai puțin vizibile, organizațiile sunt tot mai democratice și direcțiile unilaterale sunt tot mai greu de impus si tot mai puțin dorite?

Pentru ca in ciuda acestor diferențe există un nucleu comun viguros, există punți trainice care unesc cele 2 lumi: echipele coezive bazate pe încredere și valori comune, navigarea incertitudinii,  sau comunicarea eficientă, iar liderii ambelor medii conduc si motivează prin forța propriului exemplu. Programul subsumează 3 module: Ghide the change, Drive the change, Be the change. Acestea se axează pe formarea liderului la nivel individual – identitate, valori, auto conștientizare – pentru ca mai apoi, subiectele să facă tranziția către gestionarea echipelor, abordarea flexibilă a schimbărilor, luarea deciziilor și managementul conflictelor. 

Ce face acest program diferit, într-o lume plină de specialiști în orice domeniu, de cărți motivaționale și de self help, de programe de training care proclamă reușite garantate?

Autenticitatea, curajul, talentul și un strop de nebunie… 20 de ani de carieră construită în armată, retail, educație, o facultate, o pasiune, un om care ”atinge sufletele participanților” prin normalitatea și firescul lui: Raul. Raul luptă cu fricile, obișnuințele, confortul și frustrările, nu doar ale participanților ci și cu cele proprii, provocând prin exerciții și scenarii inedite trăirea celor mai intense și constructive emoții. Totul este experiențial, de la workshop-ul militar care scoate participanții din confortul cotidian, la exerciții de echipă în stilul „Misiune imposibilă” sau scenarii de simulare „De pe câmpul de luptă în sala de ședințe”. Programul demonstrează că precizia militară nu înseamnă sacrificarea creativității sau plăcerii la locul de muncă, dimpotrivă, îmbunătățește ambele aspecte prin abordări structurate. 

 „Ciclul OODA”, „crawl-walk-run”, „brief-back”

….nu sună prea cunoscut dar sunt tot atâtea exemple de instrumente și tehnici militare care s-au dovedit a fi extrem de eficiente pentru succesul organizațional, fie că vorbim despre timpii de reacție, eficiență în luarea deciziilor sau coeziunea echipei. Implementarea acestora a dus, conform sondajelor efectuate în rândul participanților, la rezultate tangibile: 

Alături de cifre, feedbackul și gândurile participanților ne încurajează să mergem mai departe, cu încrederea și convingerea că programul Leadership în linia 1 nu este doar o oportunitate de învățare, ci și o experiență care aduce un plus de valoare, eficiență și umor în mediul de lucru. Până la urmă, cine a spus că nu poți conduce o echipă cu zâmbetul pe buze și o strategie militară în minte? 

Testimoniale dragi nouă: 

”Parcă Napoleon spunea că în ranița fiecărui soldat se ascunde bastonul de mareșal. Asta pot spune că am învățat, faptul că fiecare om e valoros și ca lider trebuie să identifici metodele prin care poți scoate la suprafață potențialul, fără să lași pe nimeni în urmă.” 

„Sunt greu de surprins după atâtea traininguri, însă tu ai reușit să atingi ceva nou în noi, latura noatră umană, ceea ce până acum nu s-a mai întâmplat. Închei acest training plină de inspirație.”

„Leadership-ul se antrenează si se dezvolta, iar echipele necesita infuzia de umanitate, claritate pentru ceea ce vor sa obțină si susținere. Programul Leadership in Linia 1 a fost o oportunitate ce unii o au o data in viața si ne-a oferit ocazia de a ne observa comportamentele, atitudinea si mindset-ul si a reflecta asupra lor.”

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
What you see depends on where you sit